2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szolidaritásról szól az idei Temps d'Images

2013. november 05. 19:02, utolsó frissítés: 2013. november 06. 08:04

Hatodik alkalommal szervezi meg idén a Colectiv A Egyesület a Temps d'Images színházi-, videó- és kortárs táncfesztivált. A november 9–17. között megszervezett kolozsvári rendezvénynek idén a szolidaritás lesz a témája – jelentették be a szervezők mai sajtótájékoztatójukon. A fesztivál kilenc napja alatt összesen 9 színházi előadást, 5 táncelőadást, 3 performanszot, 2 filmvetítést, 4 vitát, 2 bemutatót, egy workshopot és egy megnyitót szerveznek. A számos romániai művész mellett idén franciaországi, németországi, lengyelországi, csehországi és a moldovai vendégek érkeznek.

Fabian Mühlthaler, Miki Branişte, Benoît Bavouset és Florin Moroşanu Fabian Mühlthaler, Miki Branişte, Benoît Bavouset és Florin Moroşanu


Miki Branişte, a fesztivál főszervezőjének elmondása szerint azért választották a szolidaritást az idei fesztivál témájának, mert például a verespataki bányaberuházás kapcsán is nagyon aktuális. A szolidaritás az a tényező, amely döntően befolyásolhatja a közösség életét a nehéz helyzetekben.

A 6. Temps d'Images fesztivál alatt olyan kérdésekre keresik a választ a szervezők, hogy miért van szükségünk egymásra, honnan jön az empátia, és mi tesz bennünket nyitottá a tőlünk különbözőekkel szemben? Melyek a szolidaritást kiváltó mechanizmusok? A fesztivál keretében megszervezett rendezvények a szolidaritást vagy ennek hiányát tematizálják, és közös pillanatokra, párbeszédre ösztönzik mind a közönséget, mind pedig a művészeket.

A rendezvény programjából a kolozsvári német és a francia kulturális intézet közreműködésével megvalósuló Notebook c. mozgásszínházi előadást emelték ki a szervezők. Az előadás egy dél-koreai és japán utazás „jegyzete”, amelyben a mozgásnak, a táncnak, a hangnak, a szövegnek és a multimédiának egyaránt fontos szerepe van. Az előadást a kolozsvári Német Kulturális Központ vezetője, Fabian Mühlthaler, illetve a Francia Kulturális Intézet igazgatója, Benoît Bavouset is méltatta.

Fabian Mühlthaler és Miki BranişteFabian Mühlthaler és Miki Branişte


Miki Branişte a rendezvény programjából egy korrupcióval foglalkozó cseh performanszt emelt ki, amelynek az ötletgazdája, Petr Sourek a jelenséget bemutató "utazási irodát" szervezett. Romániában állítólag közigazgatási korrupcióból mesteri diplomát lehet szerezni - szellemeskedett a főszervező.

Érdekesnek ígérkezik az 1989-es kolozsvári eseményeket, az 1995-ös egyetemista tüneteseket a jelen, a Verespatak-tüntetések eseményeinek a perspektívájából feldolgozó filmvetítéssel egybekötött beszélgetés is, illetve láthatjuk azt is, hogy mivel képviselte Romániát az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállításon Alexandra Pirici és Manuel Pelmuş.

A főszervező emellett az idéntől induló, a tehetséges fiatal művészek számára bemutatkozási lehetőséget biztosító emergenţi szekciót említette még. A részletes program itt érhető el.A fesztiválra a felnőtt jegy 15 lej, a kedvezményes jegy 10 lej, az öt eseményre szóló bérlet pedig 50 lej. Jegyeket a Cărtureşti könyvesboltban és a biletmaster.ro oldalon lehet vásárolni. A fesztivál helyszínei: az Ecsetgyár, a Kolozsvári Rádió nagyterme, a Tranzit Ház, a BBTE Színművészeti és Televíziós karának Radu Stanca stúdióterme és a Mărăşti mozi. Információs pont pedig: L'Atelier Cafe. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS