• Megosztás:
  •  Multikult RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:56 GMT +2, 2013. november 11.

Tizedjére is megszervezi az Ördögtérgye a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót
[13:56; 11.11.2013]


HIRDETÉSAz Ördögtérgye Néptáncegyüttes idén is megszervezi a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra. A tizedik, jubileumi rendezvényre 2013. november 29 - 30.-án kerül sor a kolozsvári Diákművelődési Házban és a Kolozsvári Magyar Operában.

Pénteken, november 29-én este 19 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes A tékozló fiú című sorsjátékát tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Diákművelődési Ház színpadán.

Szombaton, november 30.-án reggel 10-től a Háromszék Táncegyüttes a Csipkerózsika című zenés-táncos mesejátékát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera nagyszínpadán, nemcsak gyerekeknek. Az előadást kézműves foglalkozás követi az opera előterében. A foglalkozás alatt gyermektáncház lesz Both József és Both Zsuzsa vezetésével.

A jubileumi ünnepi műsor jegyében olyan idős falusi táncosokat is meghívtak, akiktől a csapat korábban sokat tanulhatott. A 19 órától kezdődő gálaelőadáson mellettük fellépnek a környékbeli néptáncegyüttesek is, így a kolozsvári Szarkaláb, Zurboló és Bogáncs, a szamosújvári Kaláka, a szegedi Cuháré és Délikert Möndörgő, a kosteleki Szellő és a házigazda Ördögtérgye, kiteljesítve az Erdély különböző vidékeinek táncos és zenei kultúrájáról alkotott képet.
Előadás után reggelig tartó táncház kezdődik a Heltai Gáspár Alapítvány székhelyén. (közlemény)HIRDETÉS

Adatbank

április 20
Udvardy FrigyesVincze GáborBalogh Béni


2006. április 20.

Hunyad megyében április 18-án bezárt az aninószai kőszénbánya. Aninósza, a legkisebb Zsil-völgyi város a bánya körül létesült, s a bányából élt. 1885-ben indul be a bánya. Az aninószai bánya virágkora a szocializmus időszaka volt, a hetvenes évek, amikor az évi kőszéntermelés meghaladta az egymillió tonnát. A hanyatlás a nyolcvanas években kezdődött, amikor az éves termelés szintje 500 ezer tonnára esett vissza. 2000-ben a kormány elkészítette az aninószai bánya bezárásának tervét, amelyre most sor került, több mint 48 millió tonna kitermelt kőszén után. A bánya bezárása komoly gondokat jelent a Zsil-völgyi városka számára, hiszen egyéb elhelyezkedési lehetőség nem igazán létezik. /CH. A.: Az utolsó vagon kőszén. Bezárt az aninószai bánya. = Nyugati Jelen (Arad), ápr. 20./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. április 20.

Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek címmel megjelent könyvet mutattak be Csíkszeredában április 19-én a Csíki Székely Múzeumban. A kiadványban a Polgár-Társ Alapítvány által támogatott projekt révén felújított fürdőkről van szó. A Képzőművészek Szövetsége (UAP) lugosi szervezete másodszor is egyhangúlag elnökévé választotta Pokker László helybeli szobrászt. A lugosi képzőművész 1993 óta a Szövetség tagja, munkáit lugosi, temesvári és szekszárdi egyéni, illetve kollektív tárlatokon ismerhette meg a műértő közönség. Monumentális alkotásai, ikonosztázai számos nyugat-romániai ortodox templomban láthatók. /Kultúr hírek. = Új Magyar Szó (Bukarest), ápr. 20./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. április 20.

Orbán István kolozsvári képzőművész, pedagógus, a Báthory István Líceum rajztanára, Jósika Miklós íróra emlékező kötetet szerkesztett Jósika örökség – a kolozsvári Báthory István Gimnázium múltjából címmel, melyet a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület adott ki. /Ö. I. B.: Egy Jósika örökség. = Szabadság (Kolozsvár), ápr. 20./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

1982. április 20.

Bukarestben ülésezik a magyar-román történész vegyesbizottság. A VIII. ülésszakon a két fél visszafogottságról tesz tanúbizonyságot.
[Vincze Gábor: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1944-1989]

1944. április 20.

Gyulafehérvári beszélgetésük során Márton Áron püspök megkéri Luby Gézát, a brassói magyar konzulátus vezetőjét, adja át Sztójay Döme miniszterelnöknek a személyes üzenetét. Ebben egyebek mellett arra kéri a magyar kormányt, hogy a jövőben a dél-erdélyi magyarság helyzete és az erdélyi kérdés ne szoríttassék háttérbe.
[Balogh Béni: Dél-erdélyi magyarság 1940-1944]

SZAVAZÓGÉP

Miben befolyásol minket az ukrajnai helyzet?

Keményen fegyverkezni fogunk 6
Drágulni fog a gáz 26
Csúnyán eldurvulhat, mert stratégiai partnerek vagyunk a NATO számára 20
Putyintól kapunk majd autonómiát 73
Még baj lehet, mert túl közel vagyunk 28
Egyesülünk Moldovával 6
Szerintem semmiben 11

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS