• Megosztás:
  •  Multikult RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 13:56 GMT +2, 2013. november 11.

Tizedjére is megszervezi az Ördögtérgye a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót
[13:56; 11.11.2013]


HIRDETÉSAz Ördögtérgye Néptáncegyüttes idén is megszervezi a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra. A tizedik, jubileumi rendezvényre 2013. november 29 - 30.-án kerül sor a kolozsvári Diákművelődési Házban és a Kolozsvári Magyar Operában.

Pénteken, november 29-én este 19 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes A tékozló fiú című sorsjátékát tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Diákművelődési Ház színpadán.

Szombaton, november 30.-án reggel 10-től a Háromszék Táncegyüttes a Csipkerózsika című zenés-táncos mesejátékát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera nagyszínpadán, nemcsak gyerekeknek. Az előadást kézműves foglalkozás követi az opera előterében. A foglalkozás alatt gyermektáncház lesz Both József és Both Zsuzsa vezetésével.

A jubileumi ünnepi műsor jegyében olyan idős falusi táncosokat is meghívtak, akiktől a csapat korábban sokat tanulhatott. A 19 órától kezdődő gálaelőadáson mellettük fellépnek a környékbeli néptáncegyüttesek is, így a kolozsvári Szarkaláb, Zurboló és Bogáncs, a szamosújvári Kaláka, a szegedi Cuháré és Délikert Möndörgő, a kosteleki Szellő és a házigazda Ördögtérgye, kiteljesítve az Erdély különböző vidékeinek táncos és zenei kultúrájáról alkotott képet.
Előadás után reggelig tartó táncház kezdődik a Heltai Gáspár Alapítvány székhelyén. (közlemény)HIRDETÉS

Adatbank

augusztus 2
Udvardy FrigyesVincze GáborBalogh Béni


2006. augusztus 2.

A Látó /Marosvásárhely/ című folyóirat augusztus–szeptemberi száma újra a színházé. Három kortársnak számító színművet közöltek, a májusban Gyergyószentmiklóson bemutatott Télikertet Láng Zsolttól, Zalán Tibor Vigyázat, a tetőn angyalok járnak, valamint Karácsonyi Zsolt Golmagóg, a rettenetes című darabját. /Színház / Látó. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 2./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. augusztus 2.

A Helikon /Kolozsvár/ 14., július 25-én megjelent számában Lászlóffy Aladár köszöntötte a 70 esztendős Sigmond István írót. Orcsik Roland a vajdasági Új Symposionról írt, Mózes Huba pedig egy Dsida vers kéziratos változatáról. /Helikon / 14. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 2./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. augusztus 2.

A Közgazdász Fórum /Kolozsvár/, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Babes–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara magyar tagozatának közös folyóiratában adta közre Somai József A gazdasági kultúra fejlesztésének kérdése Erdélyben című tanulmányát. /Közgazdász Fórum/2006/6. szám. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 2./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

1983. augusztus 2.

A román tengerparton, Mangálián kétnapos, széles körű ideológiai tanácskozást tart a pártvezetés N. Ceauşescu vezetésével. (Jelen van az egyik fia, Nicu és a felesége, Elena is.) A tanácskozás többek közt a sztálinista szellemiségű, soviniszta, kisebbségellenes kultúrpolitikai irányzat megerősödését hozza magával, mely főként a rádió, a televízió,a film- és színházművészet területén jelentkezik.
[Vincze Gábor: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1944-1989]

1944. augusztus 2.

A román titkosrendőrség e heti jelentése szerint Gyárfás Elemér utasításba adta a Romániai Magyar Népközösség bukaresti vezetőinek, hogy fokozottan törekedjenek a román demokratákkal való jó együttműködés helyreállítására, mivel rövid időn belül Romániát e demokraták fogják irányítani.
[Balogh Béni: Dél-erdélyi magyarság 1940-1944]

SZAVAZÓGÉP

Szerinted a Facebook:

Depressziót okoz 79
Az ördög műve 252
Virtuális kocsma 130
A hely, ahol mindenki szebb 444
Létszükséglet 8
Egyik sem 322

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS