2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkészítik Marosvásárhely műemléki topográfiáját

2013. november 12. 12:09, utolsó frissítés: 12:12

A Marosvásárhely műemléki topográfiája projektet mutatták be hétfőn Entz Géza (Budapest) valamint Orbán János (Marosvásárhely) művészettörténészek a marosvásárhelyi Bolyai Klubban.

A Marosvásárhelyi Kulturális Központ 2013 nyarán több szakmai partnerintézménnyel (Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfiáért, Maros Megyei Múzeum, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Pro Professione Alapítvány, Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány) közreműködve indította útjára a Marosvásárhely műemléki topográfiája projektet. Ennek célja a tágan értelmezett marosvásárhelyi műemlékállomány (építészeti értékkel bíró épületek, utcatartozékok, szobrok stb.) felleltározása.

Első ütemben a Rózsák tere feldolgozása zajlik, a munkát tapasztalt szakemberek végzik a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanáraitól a Maros Megyei Múzeum művészettörténész munkatársaiig.

Részletes fotódokumentáció, művészettörténeti leírás készül minden objektumról, feldolgozzák az épületek történetét, a születő adathalmaz egy bárki számára hozzáférhető internetes adatbázisban válik hamarosan nyilvánossá, de az eredményeket könyv formájában is összesítik.

A Marosvásárhelyen zajló, és Erdélyben mindeddig példátlan mélységű várostopográfia kifutási ideje a projekt szervezői szerint körülbelül három év, melynek során mintegy félezer emléket terveznek számba venni, mondta el Orbán János művészettörténész, a marosvásárhelyi projekt vezetője. Az eddigiek során a Rózsák terén található épületek javarészének a felmérése zajlott le, de a projekt keretében feltérképezték a város összes köztéri szobrát is.

Entz Géza művészettörténész a műemléki topográfia szükségességéről, valamint annak elméleti kérdéseiről beszélt, kifejtve, hogy bármiféle védelemnek az alapját csakis a pontos nyilvántartás képezheti. Elmondta, hogy a marosvásárhelyi projekt egy átfogó Kárpát-medencei topográfiai programba illeszkedik, melynek munkálatai jelenleg Budapesten, Veszprémben, Egerben és Zemplén megyében egyidejűleg zajlanak, Székesfehérvár középtopográfiája pedig már kötet formájában is napvilágot látott az Osiris Kiadó gondozásában.

A topográfián dolgozó szakemberek remélik, hogy három év alatt a finanszírozási lehetőségek függvényében a város teljes közigazgatási területét sikerül az adott művészettörténeti szempontrendszer alapján feldolgozni. A projekt három eddigi támogatója – Sólyom László volt köztársasági elnök, a Bethlen Gábor Alap valamint a Pro Professione Alapítvány – magyarországi illetőségű, a szervezők pedig reménykednek abban, hogy a továbbiakban helyi intézmények és magánvállalkozók is támogatásra méltónak ítélik a kezdeményezést. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS