2018. október 22. hétfőElőd
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyértelműen siker az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

2013. november 18. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Egyértelműen sikeresnek ítélte az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt a rendezvény főszervezője Káli Király István a Transindexnek. "Mind a kiállítók, mind a szervezők, és a marosvásárhelyi könyvbarátok szempontjából is sikeres volt a rendezvény" - magyarázta a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke.

Káli Király IstvánKáli Király István
Összesen mintegy 8500 látogató volt, ebből 4500 körül volt a gyerek és az ifjúsági korú résztvevők száma. Ez a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékos forgalomnövekedést jelent. "Minden program sikeres volt, természetesen a résztvevők száma ingadozott, de komoly visszajelzés érkezett a fiatalok részéről, hogy ehhez hasonló fórumot óhajtanak maguknak máskor is, nem csak évente egyszer, hanem gyakrabban. Különb volt számukra, mint egy érettségi vizsga, mármint ami a hozzáállásukat illeti" - magyarázta Káli Király.

A legnépszerűbb események természetesen a koncertek voltak, Gryllus Dániel és barátainak a Weöres Sándor megzenésített verseit feldolgozó A teljesség felé című koncertje, illetve a Kaláka együttes erdélyi költők megzenésített verseiből álló koncertje. "Ezeken még a csilláron is nézők csüngtek" - mondta a főszervező.A 19. alkalommal megszervezett vásáron mintegy 10 ezer cím közül válogathattak az érdeklődők,és a kiadók adatai alapján 3 nap alatt 170 ezer lejre adtak el könyveket. Káli Király véleménye szerint a lekeresettebb könyv a Gutenberg kiadónál megjelent Ragyog a mindenség című, erdélyi magyar költők gyerekverseit tartalmazó kötet volt. Az idei Szép Könyv-díjat szépirodalom kategóriában Ernst Jünger Homokórák című könyve nyerte el, míg gyermekirodalom kategóriában Markó Béla Hasra esett a Maros című gyerekverses kötetét díjazták. Mindkét könyve a Bookart Kiadónál jelent meg. Az idén először kiosztott Vásár Könyve-díjat, amelyet a 32 benevezett kötet közül közönségszavazással választottak ki, a csíkszeredai Pro-Print kiadó Csipike meseregénye kapta.

Fotók: a rendezvény Facebook-oldalaFotók: a rendezvény Facebook-oldala


A Krónika által megszólított kereskedők is kivétel nélkül elégedetten nyilatkoztak az eseményről. Apa Éva, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesületének képviselője például minden idők legsikeresebb könyvvásárának nevezte az ideit a lap szerint. "Többek közt azért is vásárolnak most többet, mert a vásár időpontja eltolódott pár nappal, s így az emberek már fizetést kaptak, ugyanis régen mindig közvetlenül a fizetés előtt volt a vásár" - mondta.

A Szép Könyv-díjasokA Szép Könyv-díjasok


A Vásár KönyveA Vásár Könyve


"Adott egy mérce, amelyből nem szabad alább engedni" - nyilatkozta a jövővel kapcsolatban Káli Király István, és hozzátette: "Ezt nehéz lesz teljesíteni, az idei sem volt könnyű, de azért vagyunk itt, hogy ezt megcsináljuk. Gondolom, semmilyen erőt és energiát nem spóroltunk meg ahhoz, hogy ezt a sikert újra elérjük." (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS