2018. október 22. hétfőElőd
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Skandináv írók a bukaresti Gaudeamus könyvvásár díszvendégei

2013. november 20. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

A skandináv országok írói az idei díszvendégei a Gaudeamus nemzetközi könyvvásárnak, amelyet huszadik alkalommal szervezett meg a közszolgálati rádió Bukarestben.

A vásár szerdán nyitotta meg kapuit és vasárnapig látogatható. Kettős ünnepség jegyében zajlik, hiszen a huszadik vásár egybeesik a rádió 85. születésnapjával.

A szerdai megnyitón Vladimir Epstein, a vásár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Gaudeamust történetében összesen több mint 2 millió ember látogatta meg, tavaly naponta 40 ezren keresték fel a könyves standokat. Az idén 400 kiadó vesz részt az eseményen, több mint 600 rendezvényt tartanak.

A Gaudeamus díszvendégei a skandináv országok, tehát Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország irodalmával ismerkedhet meg az olvasóközönség.

Anders Bengtcén, Svédország bukaresti nagykövete arról beszélt, hogy a skandináv krimiregények világszerte népszerűvé váltak, és ezek szerzőivel találkozhatnak most a romániai olvasók. Összesen tíz skandináv író vesz részt a Gaudeamuson, többek között a finn Salla Simukka és Antti Tuomainen, az izlandi Yrsa Sigurdardóttir, a norvég Kjersti Annesdatter Skomsvold, akárcsak a svéd Anders Roslund és Börge Hellström, valamint Jan Wallentin.

A nagykövet kiemelte: a román irodalom is egyre ismertebb a skandináv országokban, és az idén Románia volt a díszvendége a göteborgi könyvvásárnak. A skandináv országok bemutatkozása keretében kiemelt témaként szerepel a gyermekirodalom. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS