2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Angyalföldi underground: graffiti-kiállítás Budapesten

2009. január 20. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

Angyalföldi underground - Graffiti. Miért és miért nem? címmel látható kiállítás Budapesten. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben berendezett tárlat amellett, hogy betekintést nyújt a graffitisek színes szubkultúrájába, újszerű párbeszédet is kezdeményez a falfirkászok és az elismert művészek, gondolkodók között.

A környék aluljáróiban, utcáiban és házfalain készült graffitik életnagyságú fotómásolatai, az alkotókkal készített interjúkból származó részletek, valamint a graffitis szubkultúra egyedi szlengjének szótára várja a látogatót a tárlaton.

Az emeleten berendezett szobák ablakai összefirkált házakra nyílnak, falaikon a többségi kultúra elismert alkotóinak a graffitikről alkotott véleménye olvasható. Az idézetek többek között a nyelvész, költő, műfordító Nádasdy Ádámtól, a zenész-műsorvezető Hajós Andrástól és a művészettörténész Haba Pétertől származnak, és más-más szemszögből közelítenek a témához; egyesek problémaként, mások művészetként kezelik a graffitit.

A Maczó Balázs muzeológus rendezte tárlat egyedi vendégkönyvet biztosít: a látogatók a falra függesztett kartonpapírokra festékszóróval (konzervatívabbak tollal) írhatják le vagy festhetik fel véleményüket. A május 10-ig nyitva tartó kiállítás időtartama alatt külön helyiségekben olyan képzőművészek képei lesznek láthatóak, akik művészetére nagy hatást gyakorolt a graffiti, így a Bázis Galéria graffiti-művészeinek alkotásai, Taker, valamint Kovács Buddha Tamás képei kerülnek a falakra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS