2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt győztest ünnepelt a slam poetry bajnokság szentgyörgyi fordulójának közönsége

2014. május 02. 20:47, utolsó frissítés: 20:48

„Fazakas Dorka” csuklik, minden bitje remeg, megidézték kegyetlen szentgyörgyi szlemmerek. Szivatod a várost, becsapod a népet? Képmutatók éjszakáján lesz majd csúnya véged?

Morár Ervin harmadik díjasként, Müller Heni, Kocsis Pityu második, Bock Balázs és Csinta Áron első helyezettként jutott tovább a második erdélyi slam poetry bajnokság sepsiszentgyörgyi fordulóján. A zsűri (Kali Ágnes, Gábos Dezső és Sugár Teodor Dávid, valamint a közönség soraiból egy fiú és egy lány önkéntes) mintegy húsz jelentkező közül választotta ki első körben az öt slammert – így foglalhatnánk össze egy rövidhírben a tegnap este egyórás csúszással kezdődött, de roppant kiélezett versenysz(l)ellemben pörgő eseményt.

Sok volt a grafitnesz, de mit is várhattunk, akik bezsúfolódtunk a Stimmul (Ex-Charta) csarnokába, ahol sörösládákon, babzsákokon és a földön ücsörgött Sepsiszentgyörgy ifjúsága. Témák: szerelem, Isten és a véres krétapor, az öregszolga íróasztal, a nemzet csótánya és még sok minden, kerényiimrézés, rogánantalozás, vonagáborozás is volt, és adott ponton mindenki Müller Heni akart lenni. Nyilvánvalóvá tették a slammerek azt is, a sikertelen költők azok, akik a slameről fröccsögnek (Bock Balázs).

Csinta Áron anti-comingoutolt, „nem vagyok fazakasdorka”, „Húzd ki a gyufát” – címezte a refrént a Szent György Napok záróestjére gyertyás tüntetést szervező Facebook-aliashoz, aki arcát nem vállaló provokátor, viszont „nekem a véleményem mellett arcom is van”. Kocsis Pityu rafinált, vagány és érzelmes – nevezzük most így hirtelen neotranszközépnek – szerelmi ódával, Müller Heni a slam berkein belüli cicaharcokról szavalva jutott tovább a döntőbe. A rangidős Kiss Bence is fazakasdorkázott, a "Mi vagyunk Fazakas Dorka" refrénű manifesztóban egyrészt rámutatott, valóban nem tudjuk, mit kezdjünk az őrkői romákkal, másrészt megkérdőjelezte, melyek a valódi szándékok a hack mögött, valóban a hátrányos helyzetűekre akarja felhívni a figyelmet a névtelen illető. Vagy valóban „több kultúrát” akar-e a városba, miközben a kulturális eseményekre, amelyekből nincs hiány Sepsiszentgyörgyön, gyakran lasszóval kell fogni a közönséget. (Ez nyilván csak annyiban felel meg a Bence - vagy bárki más - által az est folyamán elmondottaknak, amennyire egy sörösládán a sarokban ücsörögve le lehet laptopra jegyzetelni az utókornak a slambajnokság szentgyörgyi fordulójáról szóló tudósítást - a szerk.) Ki az igazi kultúrlegény? A gyertyás event megér egy lájkot egyeseknek, de tovább mi történik? - Bence kérdései továbbra is érvényesek maradnak.

A második fordulóba öten, Morár Ervin, Csinta Áron, Müller Heni, Bock Balázs (mint „tápos” idegenlégiós) és Fazakas Pityu jutott tovább, Heni béke-slamet nyomott, Morár Ervin egy nőt keresett, kinek easy a hard, Kocsis Pityu hajléktalan-balladával rukkolt elő, Bock Balázs elnézést kért mindenért, azoktól is, akik a hátsó sorokban telefonálnak és beszélgetnek („szépen összerakott mondatokkal szeretnénk elűzni a szádból áradó lábszagot”), Csinta Áron költészettani határozót adott elő hasonlatokkal tarkítva (a költészet szüntelen megfigyelés alatt tart, mint a Big Brother). A slam népe és az őket önkényesen, szeretettel és felelősséggel képviselő zsűri pedig döntött: mind az öten továbbjutnak a 2. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság döntőjébe. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS