2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a Communitas idei alkotói ösztöndíjait

2014. május 09. 23:55, utolsó frissítés: 2014. május 11. 23:13

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében, visszafogottan elegáns keretek között adták át pénteken a Communitas Alapítvány idei alkotói ösztöndíjait. Az éves alkotói tervezet vagy előadói elképzelés alapján megítélt ösztöndíjakat idén 42, harmincöt éven aluli művésznek ítélték meg irodalom, képzőművészet és fotográfia, zeneművészet, színházművészet, illetve film és televízió kategóriában.


A gálán a tavalyi ösztöndíjasoknak is teret biztosítottak: ösztöndíjas színészek olvastak fel az irodalmi ösztöndíjasok szövegeiből, ösztöndíjas zenészek énekeltek, gitároztak és hegedültek ösztöndíjas képzőművészek alkotásainak előterében – bár egyes résztvevők szerint nem volt szerencsés a festmények, fotók, installációk színpadképbe való beépítése, rekontextualizálása.


Az ösztöndíjak átadását megelőző beszédében Markó Béla elmondta: nem hisz abban, hogy lennének tehetségesebb és tehetségtelenebb nemzedékek, hanem a körülményektől függ, hogy felszínre tudnak-e törni vagy elsikkadnak a tehetséges fiatalok. Erdély mindig megpróbálta eltartani a maga alkotóit, és ezt a jó erdélyi tradíciót folytatja a Communitas, „hogy felemelő, nem pedig visszahúzó körülmények közepette születhessék itthon nálunk, Erdélyben minél több maradandó érték” – mondta el az RMDSZ volt elnöke.


Az ösztöndíjbizottság tagjai film és televízió kategóriákban hat, irodalom, zene, képzőművészet és fotográfia, valamint színház kategóriákban egyenként kilenc egyéves, havi 720 lejes ösztöndíjat ítéltek meg.


A film és televízió kategóriában Erőss László, Gaál Csaba - József, Gergely Tünde, Kővári Szabolcs Olivér, Máthé Kincső és Moldovai Katalin nyert.


Irodalom kategóriában André Ferenc, Borbély András, Dimény Lóránt, Győrfi Kata, Kovács Adél-Evelin, Láng Orsolya, Váradi Nagy Pál, Potozky László és Szabó Róbert Csaba pályázata részesült kedvező elbírálásban.


A képzőművészet és fotográfia kategória nyertesei: Bajkó Blanka-Alíz, Fábián Emőke, Haáz Sándor, Hodgyai István, Kispál Ágnes-Evelin, Máthé László, Orosz Annabella, Sipos István Márton, valamint Tódor Tamás-Attila.


Színházművészet kategóriában Benedek Zsolt, Erdei Gábor, Kányádi Szilárd, Kupás Anna, Lukács Emőke, Moşu Norbert-László, az Osonó Színházműhely, P. Magyarosi Imola és Pál Emőke pályázatát fogadták el.


Zene kategóriában Demény Balázs, a Funkorporation, Kiss Levente, Lokodi Károly-Levente, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar, az Operettissimo Együttes, Pakot István, Sipos Dávid, valamint a Tokos Zenekar nyert. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS