2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

György Attila és Varga Edgár László kapták a Méhes György-díjakat

2014. május 11. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Posztumusz Lovagkereszttel (Ritterkreuz) tüntették ki szombaton Méhes György Kossuth-díjas írót. A Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett ünnepségen György Attila író Méhes György-nagydíjat, Varga Edgár László költő pedig Méhes György-debütdíjat vehetett át.

Rüdiger Stix, a Lovagkereszt kitüntetést adományozó osztrák hadügyminiszter kabinetirodájának tagja laudációjában kiemelte: Méhes György a régi közép-európai kultúrát úgy örökítette meg, hogy ez egyetemes értékkel bír. "Megtestesíti a régi Magyarország nagy szellemét és közös, nagy kultúránkat. Műveiben magyarok, románok, németek és zsidók egyaránt szerepelnek, és elsősorban nem nemzeti, hanem emberi vonásaikkal különböznek egymástól" - fogalmazott Rüdiger Stix a "bécsi tisztek nevében" szólva.

Szőcs Géza költő mindenekelőtt azt méltatta, hogy Méhes kettős szorításban alkotott fontos életművet: egyszerre mondott nemet a "dühöngő proletkult" és az irodalmi sznobizmus elvárásaira. Kiemelte: az erdélyi írót a veleszületett, ösztönös epikai készség teszi jelentős íróvá, mely "beszippantja az olvasót a mű terébe". Szőcs Géza hozzátette azt is, hogy Méhesnek sokszor "műfaji álruhákban" - meseformában, allegóriákban, parabolákban - kellett kifejeznie magát.

A Lovagkereszt (Ritterkreuz) kitüntetést az író fia, Nagy Elek vette át az édesapja születésnapja előtt néhány nappal megrendezett ünnepségen - a "Nagy Mesélő" most lenne 98 éves.

Az eseményen átadták az író által - a 2002-es Kossuth-díjával járó összegből alapított - két irodalmi díjat is, melyekkel az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő alkotóit és fiatal tehetségeit ismerik el.

A 3 ezer euróval járó Méhes György-nagydíjat György Attila író, újságíró, szerkesztő vehette át. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke laudációjában úgy vélte, György Attila írásai mágikus töltésűek, olykor lírai sűrítettségűvé fokozódnak, a "mítosz sűrített levegőjét" ugyanakkor ragyogó humorral oldja. Úgy vélte, művei a mágikus realizmussal mutatnak rokonságot, magyar elődei között pedig Krúdy Gyula, Tamási Áron, Lázár Ervin és Méhes György említhetők.

Az ezer euróval járó Méhes György-debütdíjat Varga Edgár László költő vehette át a hat év közel ötven versét felölelő, Cseréptavasz című kötetéért. Király Zoltán, az Erdélyi Magyar írók Ligájának ügyvezető elnöke méltatásában kijelentette: a fiatal szerző "teljes jogú költőként debütál a magyar irodalomban".

A Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében, az Európa-napon megrendezett eseményen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Fred Korkisch, az Osztrák Külügyi Intézet igazgatója is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS