2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kortárs képzőművészeti megasztárműsor Nagy-Britanniában

2009. január 27. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Képzőművészeti megasztárműsort indít ősztől Angliában Charles Saatchi neves mecénás és gyűjtő, fiatal, tehetséges brit művészek felfedezésének céljából. Saatchi - aki a Fiatal Brit Művészek (YBA), köztük Damien Hirst és Tracey Emin mecénásaként alapozta meg hírnevét a művészet világában - a BBC2 csatornán indítja be a sorozatot.

A Saatchi's Best of British című showműsor nem szab műfaji korlátokat: az installációtól a festészeten és szobrászaton át a digitális médiáig, illetve a performanszig bármely művészeti ágban szívesen látják a jelentkezőket.

A hat döntős végül a legnevesebb kortárs képzőművészek művészeti kurzusán vehet részt, majd műveiket Saatchi következő nagy tárlatán mutatják be az oroszországi Szentpéterváron. "Bárki jelentkezhet friss kreatív témakezeléssel, hiszen senki sem tudja, honnan emelkedik majd ki a következő művészsztár" - nyilatkozta hétfőn a műsorgazda.

Peter Dale, a show executive producere szükségesnek látta, hogy védelmébe vegye a kortárs művészet világát, amely gyakorta kritikák céltáblája, mondván "a beavatatlan szemek számára érthetetlen, vagy csupán sokkolni kíván, hogy címlapokra emelje az alkotóját".

"Az ebben a művészeti formában járatos, azt szerető nézők a programban fantasztikus betekintést kapnak a kulisszák mögé, s az alkotás folyamata is feltárul előttük, kiderül, mi ihlette a művészt és mit képvisel a létrehozott mű" - idézte Dale-t a brit The Daily Telegraph honlapja.

A producer ugyanokkor hangsúlyozta, hogy a többi néző számára felfedező utat kínálnak, amelynek során lehántják a misztikumot az alkotásról, és közelebb hozzák a művészetet az érdeklődőkhöz. A műsor honlapján a véleménynyilvánítás lehetőségét is felkínálják a közönségnek. A 18 éven felüli művészek jelentkezését február 2-től március 29-ig várják. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS