2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma kezdődik a 40. Magyar Filmszemle

2009. január 27. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

A dokumentum- és a tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítésével ma megkezdődik a 40. Magyar Filmszemle Budapesten.

A versenyprogramban 31 dokumentumfilm szerepel; a kínálatban mai és történelmi témájú alkotások, portrék és szociológiai jellegű munkák egyaránt megtalálhatók. A tudományos-ismeretterjesztő filmek versenyében 12 alkotást mutatnak be; a nézők megismerkedhetnek többek között Izland színes állatvilágával, a tatárjárással, a rejtélyes nünükével, de a postások középkorig visszanyúló történetétével is.

A 40. Magyar Filmszemle ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartják a Budapest Kongresszusi Központban, ahol átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. Életműdíjat idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor filmrendező, televíziós rendező kap. A Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró kapja. A 28 éve elhunyt Huszárik Zoltán emléke előtt retrospektív vetítéssel tisztelegnek: a rendező két játékfilmjét és hat rövidfilmjét vetítik a szemle idején.

A február 3-ig tartó seregszemle versenyprogramjában összesen száz filmet vetítenek le; több mint száz másik alkotást pedig az információs kategóriában mutatnak be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS