2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mozart-kéziratra bukkantak az Országos Széchenyi Könyvtárban

2014. szeptember 08. 16:24, utolsó frissítés: 18:30

Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője - jelentette be honlapján az Országos Széchenyi Könyvtár.


A záró „török induló”-ról ismert A-dúr szonáta (K. 331) autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt elsőként a magyarországi nagyközönség ismerheti meg szeptember 26-án, a kutatómunkát népszerűsítő eseményen.

A művet a kézirat felfedezője, dr. Mikusi Balázs, valamint a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát.

Az OSZK látogatói a program időtartama alatt megtekinthetik az eredeti kéziratot.

"Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró „török indulót” még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene" - írja honlapján az OSZK.

A közlés szerint a mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, s az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítanunk. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS