2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

52 filmet válogattak be az Alter-Native versenyprogramjába

2014. október 02. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Több napon át tartó filmnézés után döntött az előzsűri: 52 alkotást talált érdemesnek arra, hogy bekerüljön a 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 11 órás versenyprogramjába.

A Durst György producer (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Tóth Orsolya producer, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem óraadó tanára alkotta ítélőbizottság nem kevesebb mint 601 kisfilmet nézett végig, a 724 benevezett alkotásból ugyanis végül ennyi jutott el a szervező Maros megyei Madiszhoz.

A versenybe szánt rövidfilmek 48 országból érkeztek. A legtöbb, 82 alkotást Spanyolországból küldték, Németország második a sorban 81 kisfilmmel, Franciaországból 55 rövidfilm érkezett, Iránból 36, Magyarországról 33, Romániából pedig 30.

Négy kategóriában lehetett jelentkezni a versenyre. A beküldött alkotások közül 364 kisjátékfilm, 99 animáció, 87 dokumentumfilm és 51 kísérleti film. A szervezők szerint az animációk száma évről évre csökkenő tendenciát mutat, dokumentumfilm viszont egyre több érkezik. A zsűri végül 26 kisjátékfilmet, 18 animációt, 6 dokumentumfilmet és 2 kísérleti filmet választott be a versenyprogramba.

A nagydíjért versengő alkotások 18 országot képviselnek: 9-et Romániából küldtek be, 8 Magyarországról érkezett, Spanyolországot, Németországot és Iránt pedig 4-4 kisfilm képviseli majd a november 5. és 9. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló fesztiválon.

A beválogatott filmek listája megtekinthető a Maros megyei MADISZ weboldalán.

A 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Kulturális Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS