2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Most a Lonely Planet nevezi Kolozsvárt Románia művészeti fővárosának

2014. október 04. 12:53, utolsó frissítés: 2014. október 05. 10:48

Október elsején közölt cikket a Lonely Planet, a világ legnagyobb útikönyv-kiadója Kolozsvárról, Románia feltörekvő művészeti fővárosának nevezve. A cikkben a rövid történelmi ismertető után bemutatják azokat a múzeumokat, művészeti központokat és kocsmákat, amelyeket látogatásra ajánlanak.

A múzeumok közül a Bánffy-palotát, azaz a Szépművészeti Múzeumot emelik ki, amelyben Nicolae Grigorescu impresszionista festő alkotásait ajánlják, továbbá a Gyógyszerészeti Múzeumot és a Néprajzi Múzeumot.

"Bármilyen valószínűtlennek tűnik, Kolozsvár megérkezett a kortárs művészet nemzetközi színterére" - folytatódik a cikk, majd az Ecsetgyárat ismerteti (amely különben most ünnepli ötödik születésnapját). A szerző megemlíti Adrian Ghenie munkásságát, a Plan B és a Sabot galériákat, és azt, hogy a kiállítóterek mellett koncertek, előadások is zajlanak itt.

A kocsmákra és kávézókra rátérve a szerző azt írja, a legjobb helyek a Karolina (Múzeum) tér környékén vannak. Kiemeli a Jazz Házat (a korábbi Tauffer-ház), a The Sovietet és a Caminot, a város más részeiről pedig a Yolka Bart és a Joben Bistrot említi - utóbbit a világ legdizájnosabb kávéházai közé is beválogatták már. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS