2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irtó gyorsan tönkretettek egy Banksyt Bristolban

2014. október 23. 09:13, utolsó frissítés: 09:13

Mindössze néhány órával a leleplezését követően már meg is rongálták Banksy új alkotását Bristolban: a brit graffitiművész Johannes Vermeer holland festőművész Leány gyöngy fülbevalóval című festményének átdolgozott változatával díszítette ki szülővárosa egyik épületének falát.

A The Girl with the Pierced Eardrum (Leány fültágítóval) című fekete-fehér alkotáson az épület falán lévő betörésjelző berendezés helyettesíti az ominózus gyöngy fülbevalót. A Vermeer-portré átdolgozásáról készített fénykép hétfőn került fel a Banksy honlapján szereplő "katalógusba". A város egyik kikötői épületének falát díszítő művet azonban már másnap összefröcskölték fekete festékkel.

"Bristol vadonatúj Banksy-falfestményét már meg is rongálták. Néhány óra után összefröcskölték festékkel" - írta a Twitter-en Jon Kay, a BBC újságírója, aki képet is posztolt a megrongált alkotásról. A helyi hatóságok szerint mivel nem érkezett hozzájuk bejelentés szándékos károkozásról, ezért nem indítottak nyomozást az ügyben.

A történelmi regényt, színdarabot és hollywoodi filmalkotást is inspirált 17. századi festményen szereplő fiatal nő személyazonosságát a mai napig nem sikerült kideríteni - emlékeztetett a London Evening Standard című brit lap internetes oldala.

A kenti hatóságok a múlt héten erősítették meg, hogy nyomozásba kezdtek egy több mint 300 ezer fontra becsült Banksy-falfestmény megrongálásának ügyében. A délkelet-angliai Folkestone egyik épületének falát díszítő Art Buff (Művészetrajongó) című alkotás egy idősebb nőt ábrázol, aki fejhallgatóval a fején, két kezét hátrakulcsolva mered egy eredetileg üres talapzatra, amelyre utólag egy péniszt festettek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS