2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Látogatócsúccsal zárt a budapesti könyvfesztivál

2008. április 28. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: jóval több mint hatvanezer érdeklődő volt kíváncsi a könyves seregszemlére, amely idén új helyszínen, a Millenárison várta az irodalombarátokat.

A Millenáris maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, tökéletes körülményeket biztosított a több száz kiállítónak, vendégnek és a háromszáznál is több kísérőrendezvénynek – vélekedett Zentai Péter László fesztiváligazgató.

Hozzátette: a technikai részletek csiszolására szükség lesz, de a helyszín által adott plusz, tehát a park és a tematikus elrendezést, például a külön gyermekirodalmi szekció létrehozását lehetővé tevő épületek nem teszik kérdésessé, hogy a könyvfesztivált


jövőre is a Millenárison szervezik meg.


A díszvendég, Bret Easton Ellis amerikai író szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az eddigi világsztároktól eltérően huszonéves rajongók ezreit csábította a fesztiválra. Az Amerikai Psycho és a Nullánál is kevesebb szerzőjével zajlott programokon fiatal olvasók tömegei vettek részt, dedikálásain pedig hosszan kígyózott a sor.

A díszvendég ország, Kína egyik magas szintű állami képviselője a rendezvényen jelentette be, hogy


támogatási alapot hoznak létre magyar szerzők műveinek fordítására.

Zentai Péter László kiemelte: a kínai küldöttséget lenyűgözte, hogy a magyar kiadók mintegy ötven, kínai szerzőtől származó, vagy Kínáról szóló kötettel jelentkeztek a díszvendég tiszteletére.

A Noran Kiadó elbeszéléskötete például a 20. század kínai novellairodalmából kíván reprezentatív keresztmetszetet adni. A válogatásba a húszas évek és az ezredforduló között született művek kerültek, a fordítások – egy hongkongi novella kivételével – mind kínai eredetiből készültek, ami a korábbi évtizedekben nem volt jellemző.

Elmondta, hogy a könyvfesztiválon évek óta kimagasló felhozatallal jelenlévő


Románia hivatalosan is bejelentkezett díszvendégnek,


amit magas színvonalú, rohamosan fejlődő kortárs irodalma is indokol. Díszvendég országnak azonban India és a skandináv országok is jelentkeztek már - fűzte hozzá Zentai.

A könyvfesztivál keretében csütörtöktől vasárnapig csaknem félezer magyar és külföldi könyvkiadó, valamint több száz magyar és külföldi alkotó várta az irodalomkedvelőket, akik mintegy ötvenezer kiadvány közül válogathattak.

Szombaton átadták a Reneszánsz Év keretében meghirdetett Mátyás, a király című képregény-pályázat díjait; az alkotásokból, amelyeket interneten is megnézhet a közönség, képregény-antológia is készül. A pályázatra olyan rövid képregényeket vártak, amelyek


Mátyás királyról szóló történeteket elevenítenek meg 21. századi környezetben.


A pályázók hét közismert történetből választhattak, közülük sokan dolgoztál fel Az okos lány, a Mátyás király és a cseh vitéz, valamint a Mátyás király lopni járt című meséket. Az első helyezettnek járó fődíjat Zabos Csaba és Lanczinger Mátyás kapta.

A seregszemle díszvendége, Bret Easton Ellis a rendezvény nyitónapján vette át a Budapest Nagydíjat, míg a díszvendég ország, Kína egy száz négyzetméteres standon várta a távol-keleti irodalom iránt érdeklődőket.

A több mint háromszáz kísérőrendezvény között dedikálások, felolvasások, színpadi beszélgetések és szakmai tanácskozások kaptak helyet. A zárónapon átadták az Év Gyermekkönyve, az Év Kiadója és az Év Kereskedője díjakat, és külön programon köszöntötték a kerek születésnapjukat ünneplő magyar írókat, költőket is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS