2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia rövidfilm nyerte a 22. Alter-Native nagydíját

2014. november 09. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

A Hol voltál, amikor meghalt Michael Jackson? című francia rövidfilm nyerte a 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíját, jelentették be a szombat esti igencsak rövid díjátadó gálán. A film rendezője Jean Baptiste Pouilloux.

Összesen 51 alkotás versenyzett a fődíjért, öt fős zsűri választotta ki a legjobbakat: Marius Cosmeanu újságíró, Hajdu Szabolcs filmrendező, Jakab-Benke Nándor filmkritikus és filmkészítő, Velvet Moraru producer és Pusztai Ferenc producer.

"Nem volt nehéz a döntés. Elég egyértelműnek látszott, hogy melyik filmek érdemelnek díjakat" - mondta Jakab-Benke Nándor filmkritikus és rendező az idei versenyfilmekről. Értékelése szerint az idei választék olyan volt, mint a zakuszka, olyan finom vegyes, minden volt benne. Éppen ezért is könnyű volt végignézni az összeset, mert amikor már megunták volna a dokumentumfilmeket, akkor jött egy animáció.

Angelusz Iván, a Kivégzés producere vesze át a díjatAngelusz Iván, a Kivégzés producere vesze át a díjat


Az Erdély Magyar Televízió díját Oleg Fedchenko ukrán rendező Vendégek az otthonomban című alkotása kapta, a legjobb elsőfilmesnek járó Simó Sándor Emlékdíjat Marius Iacob 24 veder, 7 egér, 18 év című munkája kapta. A Kulturális Minisztérium díját Szőcs Petra román-magyar koprodukcióban készült Kivégzés című munkája nyerte el, míg a Nemzeti Kulturális Alap adminisztrációjának díját Andrei Nicolae Teodorescu A fekete brigád című rövidfilmje kapta. Marosvásárhely város díjával Szirmai Márton Expedíció Magyarországról című munkáját tüntették ki.

Gáspárik Attila, a fesztivál művészeti igazgatója záróbeszédében előbb felelevenítette az elmúlt 22 év emlékezetesebb pillanatait, majd megígérte, hogy a jövőben még komolyabban veszik magukat, és lesz 23. Alter-Native fesztivál is.

Corina Gliga, a 24 veder, 7 egér, 18 c. film producere kapja a díjatCorina Gliga, a 24 veder, 7 egér, 18 c. film producere kapja a díjat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS