2018. december 17. hétfőLázár, Olimpia
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai rendező dolgoz fel görög drámát az M Studionál

2015. február 13. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Egyszer élünk címmel mutatja be legújabb előadását az M Studio Mozgásszínház Sepsiszentgyörgyön. A darabot az amerikai Tom Dugdale rendezte.

Az alternatív táncegyüttes Euripidész Alkésztisz című drámáját dolgozza át tragikomédiává, úgy, hogy a 2500 éves dráma a mai ember számára is érthető és élvezhető legyen – magyarázta Dugdale. A történet adaptációjában mintegy 90 százalék a rendező által írt szöveg és csupán 10 százalék az eredeti szövegrészlet, amely arra utal, hogy másként is lehet értelmezni egy ilyen drámát, mint pusztán lefordítani. Az amerikai szakember kiemelte: közel áll hozzá a kollázsmunka, ugyanis a színház egy tisztázatlan forma, amely minden más művészeti ágat magába vonz, így kreatív energiákat mozgat meg.

A görög dráma története az élet és halál kérdése körül forog, a színészek arra keresnek és talán adnak is választ, hogy meghalhat-e az ember valaki helyett, illetve el lehet-e fogadni egy ilyen áldozatot? Az előadás során egyszer sem mondják ki ezeket a súlyos kérdéseket, viszont a válasz folyamatosan “ott lebeg majd a levegőben”– fogalmazott Tom Dugdale. Az amerikai színházművészet meghatározó alkotója úgy látja, az M Studio színészei tehetséges performerek, akik nemcsak táncosok, hanem kiváló színészek, művészek is.

Az Egyszer élünk című táncdrámát február 20-án mutatják be este 19 órakor az Új Stúdióban. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS