2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Birdman nyerte a legjobb film Oscarját

2015. február 23. 07:06, utolsó frissítés: 07:08

A Birdman nyerte a legjobb filmért járó Oscar-díjat a 87. Oscar-gálán Hollywoodban.

A legjobb rendező kategóriában nagyjból egyformán esélyesnek tartott Richard Linklater és Alejandro G. Iñárritu közül utóbbi nyert a Birdmanért.

A legjobb férfi főszereplő Oscarját Eddie Redmayne kapta Steven Hawking alakításáért a The Theory of Everythingben.A legjobb női főszereplő Julianne Moore lett a Still Alice-ben nyújtott alakításáért.A legjobb eredeti forgatókönyv Oscarját Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. és Armando Bo vitték a Birdmanért, a legjobb adaptáltat pedig Graham Moore a The Imitation Game-ért.

A legjobb férfi mellékszereplő díját JK Simmons kapta Terence Fletcher megformáslásáért a Whiplashben; a film ezen kívül még a legjobb hangvágás és a legjobb vágás díját is elvitte.
A legjobb női mellékszereplő Patricia Arquette lett (Boyhood).
A legjobb külföldi film a lengyel Ida lett, amely 2014-ben az Európai Filmdíjat is megnyerte. A legjobb animációs film a Big Hero 6 - ebben a kategóriában a Disney így hat éve verhetetlen.A legjobb dokumentumfilm Oscarját az Edward Snowdenről készített CitizenFour nyerte.A legjobb betétdal a Glory lett (Selma).A legjobb operatőr kategóriában Emmanuel Lubezki újra nyert: tavaly a Gravity-ért, idén a Birdmanért seperhette be a díjat.

A Grand Budapest Hotel a legjobb kosztümért, sminkért, zenéért és látványért is kapott Oscart. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS