2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Versszelfikkel, diákokkal, Adyval készül a kolozsvári színház a magyar költészet napjára

2015. április 01. 14:24, utolsó frissítés: 14:35

Minifesztivált szervez a Kolozsvári Állami Magyar Színház a költészet napjára: április 10. és 12. között három verses rendezvénnyel készülnek. Mindhárom rendezvény a versnek a mai világban való létéhez kapcsolódik – nem a versről szól, hanem magát a verset viszi színre – mondta el Visky András, a színház művészeti igazgatója kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Fordított időrendben ismertetve: a vasárnapi Ady-est egy sorozat folytatása, Bogdán Zsolt sikeres, “...függök ezen a zord élet-párkányon...” című egyszemélyes előadásában pedig Ady számtalan arcát mutatja meg a közönségnek.Szombatra egy különleges zenés-verses estet szerveztek: három fiatal zenész, Sámson Melinda, Béres Melinda és Horváth Edit kortárs zeneszerzők versértelmezéseit hozzák el; olyanokét, akik megújították a zenei nyelvet. A Villanyborotvám (odakint) című összeállításban Csíky Boldizsár, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente, Kurtág György, Ligeti György, Orbán György, Selmeczi György és Veress Sándor versfeldolgozásait adják elő, klasszikus és kortárs művek egyaránt elhangzanak.

>>Program az Időgépen

A pénteki program pedig a szombatinak az “előzménye”: ugyanazok a versek, és még néhány hangzik el kolozsvári középiskolások színre vitelében. A plusz verseket a diákok javasolták, és mellé “versszelfiket” készítenek – telefonos filmeket, amelyek az adott verset értelmezik valamilyen módon, viszont a mindennapok kontextusában. “A verseket kiemelik a múzeumból és megmentik a klasszikussá válás végzetétől” - így foglalta össze Visky az előadás célját.

A fűnyírógép (odabent) című összeállítás - a rejtélyes címekre csak később derül fény – az Iskola másként hét keretében valósult meg, a jelentkező diákok között pedig egyaránt vannak “profi” versmondók és olyanok is, akik először szerepelnek, mondta Visky. Azt reméli, hogy ezentúl minden évben lesz lehetőség diákok és a színház közös projektjeire.

A diákelőadást szombaton, április 4-én is bemutatják. Mindkét alkalomra a belépés ingyenes, viszont előzetes regisztrációra van szükség. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS