2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Words are Very Unnecessary: kevés szavas filmek a TIFF-en

2015. május 04. 13:33, utolsó frissítés: 13:58

Bejelentették a szervezők az idei TIFF filmfesztivál tematikus, Words are Very Unnecessary, valamint a TIFF-en már bemutatkozott rendezők újabb filmjeit összegyűjtő, The Usual Suspects című szekcióiban vetített alkotásokat.

Mihai Chirilov művészeti igazgató elmondta, a Depeche Mode-dalból elnevezett szekció ötletét a tavalyi Moebius (r. Kim Ki-Duk) és az idei válogatásban szereplő The Tribe filmek adták, amelyekben nem hangzik el egy szó sem. Ez nem jelenti azt, hogy csak némafilmeket válogatott volna ebbe a kategóriába, hanem olyanokat is, amelyekben a szavak fölöslegesek.

Lesz azért pár némafilm is: az izlandi Days of Gray c. poszt-apokaliptikus sci-fi; a Test c. film az első szovjet atomkísérletről; a Nude Area, amely egy amszterdami szerelmespárról szól; illetve egy dadaista dokumentumfilm Brazilian Dream címmel.

A többi filmben is alig pár szó hangzik el: a Labour of Love egy olyan indiai pár életéből mutat be 24 órát, akik váltásban dogoznak, ezért nem találkoznak; a Ruined Love c. fülöp-szigeteki filmben sokat énekelnek, de keveset beszélnek; a grúz Corn Island egy úszó sziget történetét meséli el; a görög Forever két emberről szól, akik minden nap ugyanazzal a vonattal utaznak; az argentin Dog Lady egy, a társadalom peremén kutyákkal élő nőről; a Short Plays a brazíliai focivébéről; a Parabellum pedig egy, a világ végéről szóló modern fabula, amiben a főhős szintén nem szól egy szót sem.

A The Usual Suspects szekcióban vetített filmek: Amour Fou, r. Jessica Hausner; Betibu, r. Miguel Cohan; Key House Mirror, r. Michael Noer; Nasty Baby, r. Sebastián Silva; Virgin Mountain, r. Dagur Kári. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS