2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Christopher Lee, a Star Wars és A Gyűrűk Ura sztárja

2015. június 11. 19:10, utolsó frissítés: 2015. június 12. 10:41

Kilencvenhárom éves korában egy londoni kórházban elhunyt Christopher Lee, aki több évtizedes színészi pályafutása során eljátszotta Drakula grófot, a Bond-filmek egyik gonoszát, majd szerepelt a Star Wars- és A Gyűrűk Ura-filmekben is.

A The Daily Telegraph csütörtökön úgy értesült a legendás színész családjától, hogy Lee a Chelsea és Westminster Kórházban halt meg szívelégtelenség és légzési nehézségek következtében vasárnap reggel. A művészt három hete kezelték a kórházban, ott töltötte be 93. évét.

Lee felesége addig nem akarta a nyilvánosságot tájékoztatni férje haláláról, amíg minden közeli családtaggal sikerült beszélnie. A pár több mint 50 éve kötött házasságot.

Christopher Lee már az ötvenes években közismert filmsztár lett, de pályafutása utolsó 15 éve volt a leggyümölcsözőbb.

Az ifjabb generációk Doku grófként ismerték meg a Star Wars-szériában, Szarumánként A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógiában. Tim Burton rendező több alkotásában is szerepelt, köztük az Alice Csodaországban és Az Álmosvölgy legendája című produkciókban.A karrierje a negyvenes években kezdődött, de 1958-ban, a Terence Fisher rendezte Drakula című horrorral futott be igazán. Míg ő Drakula grófot játszotta, ellenfelét, Van Helsinget Peter Cushing, akivel egészen Cushing 1994-ben bekövetkezett haláláig szoros barátságban maradtak.

Bár a brit Hammer stúdió számos horrorfilmjében feltűnt, 2011-ben egy interjúban arra kérte a Telegraph újságíróját, ne nevezze "horrorlegendának", mivel azoktól az időktől már régen eltávolodott.

Emlékezetes alakítást nyújtott a 007 - Az aranypisztolyos férfi (1973) című Bond-filmben is. Bondhoz egyébként személyes kapcsolat is fűzte: Ian Fleming, a Bond-kalandok szerzője a rokona volt.

A színészt 2009-ben ütötték lovaggá, négy éve pedig elnyerte a brit filmakadémia legrangosabb elismerését, a BAFTA-tagságot. Akkor leszögezte: nem akar visszavonulni. "Utálok lustálkodni. Ahogy a drága Boris (Karloff) mondogatta, ha meghalok, szeretném, ha a csizmám rajtam lenne" - mesélte.

Utoljára A hobbit - Az öt sereg csatája című filmben láthatta a közönség. Mostanában szerződött le a The 11th című produkcióhoz, amelyben Uma Thurmannel játszott volna. A film forgatását novemberben akarták kezdeni, a film a New York-i ikertornyok lerombolása előtti órákat elevenítené fel. Lee pár éve arról beszélt, hogy még Clint Eastwooddal szeretne együtt dolgozni.

A legbüszkébb az 1998-as, Jinnah című filmjére volt, amelyben Pakisztán alapítóját alakította. "Minden bizonnyal ez volt a legfontosabb szerep, amelyet játszottam, mert óriási felelősséggel járt" - magyarázta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS