2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb Hargita megyei képzőművész vehet részt a CreArt projektben

2015. június 15. 15:53, utolsó frissítés: 15:53

Újabb Hargita megyei képzőművész vehet részt a nemzetközi képzőművészeti CreArt projektben. Ezúttal a 27 nemzetközi jelentkező közül a csíkszeredai Zsigmond Adél azon négy, a CreArt-hálózatot alkotó városok képzőművészeinek egyike, akik lehetőséget kaptak arra, hogy 2 hónapig alkossanak a rezidens művészeknek szóló program keretében Kristiansandban, Norvégiában, az Ekserserhuset központban a 2015. október 5 – november 27. közti időszakban.

A norvégiai partnerszervezet finanszírozza a képzőművészek utazási költségeit Kristiansandba, és heti 3 étkezést (ebéd) biztosít. A stúdió használata és a szállás ingyenes. Ezenfelül havi 600 euró fizetést biztosítanak a résztvevőknek.

A kiválasztott művészek két hónapon keresztül alkotnak, majd a program végeztével nyilvánosan bemutatják műveiket.

A CreArt projekt tíz partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Csehország, Portugália, Ausztria, Norvégia és Horvátország) tizenhárom intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. A projekt további célja ugyanakkor a jó gyakorlat tapasztalatcseréje a képzőművészet terén, a hálózatépítés, a művészetimenedzsment-programok gyakorlatba ültetése és az Európát átfogó partnerségek kialakítása a köz- és magánszféra között.

A CreArt projekt kapcsolódhat más programokhoz. A Hargita megyei művészet ismertségének terjedése külföldi kapcsolatok kiépülését vonja maga után, ami hosszú távon a kreatív gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul, munkahelyeket teremthet a megyében, egyben segítheti az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű, Hargita megye 2012–2020 közti gazdaságfejlesztésére vonatkozó keretprogram célkitűzésének elérését is a kultúra és hagyomány terén. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS