2018. aug. 17. péntekJácint
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet jelentkezni a II. Székelyföldi Fotóbiennáléra

2015. június 19. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Székelyföldi és nemzetközi fotósok közötti párbeszéd, Székelyföld multikulturális értékeinek nemzetközi szinten való népszerűsítése céljából szervezi meg idén a II. Székelyföldi Fotóbiennálét a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Camera Club Siculorum Fotóklub, Hargita Megye Tanácsa, illetve a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával. A szervezők a rendezvény indításáról június 19-én, pénteken, Sepsiszentgyörgyön tartottak sajtótájékoztatót.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, hét évvel ezelőtt Hargita és Maros megyei elöljárókkal úgy döntöttek, hogy a politikai összefogás mellett székelyföldi vonatkozású, identitáserősítő rendezvényeket hívnak életre, mint például a Székelyföld Napok, az Orbán Balázs Díj, a Székelyföldi Fotóbiennále, a Székelyföldi Grafikai Biennálé, a Székely Vágta stb. "Ezeknek a rendezvényeknek az üzenete hűen tükrözi a Kós Károly által megfogalmazott gondolatot, miszerint dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk. Az Európai Unióban látjuk, hogy ahol erős regionális identitás van, ott a gazdaság is jobban fejlődik. Mi is ezt a célt szeretnénk elérni, tesszük a dolgunkat, még akkor is, ha Bukarestből sokan ki akarják húzni a talajt alólunk" - mondta.

Fotó: Vargyasi LeventeFotó: Vargyasi Levente


Kovács László, a Camera Club Siculorum elnöke a három kategóriában, székelyföldi és nemzetközi, amatőr és profi fotósoknak meghirdetett verseny részleteit ismertette. Az ún. szabad kategóriába bármilyen fotó beküldhető, az épített környezetünkbe ellentétes képpárokat, a hagyományba pedig párbeszédben álló fotópárokat várnak, amelyeket a www.fotobiennale.ro honlapra kell feltölteni 2015. augusztus 22-ig. A benevezési díj a nemzetközi résztvevőknek 15 euró, a romániai alkotóknak és a Magyar Fotóművészet Világszövetség tagjainak 11 euró.

A sajtótájékoztatón Hargita Megye Tanácsa képviseletében részt vevő Ádám Gyula, a biennále zsűritagjaként elmondta: székelyföldi, osztrák és magyarországi szakemberek bírálják majd el a beküldött képeket.

Imre-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője kiemelte, fontos hogy Székelyföld egy ilyen nemzetközi versenynek adjon otthont, amely utat nyit a helyi és külföldi fotósok között. A II. Székelyföldi Fotóbiennále újdonsága a Canon cég közreműködése, amely nemcsak felnagyítja a rendezvényre beválogatott fotókat, de a rendezvény ideje alatt szlovákiai és anyaországi Canon nagykövetek tartanak workshopokat. Emellett október 9-11. között Sepsiszentgyörgyön a budapesti Canon szerviz ingyen tisztítja meg a Canon fényképezőgép-tulajdonosok gépeit és frissítik szoftvereiket.

A Romániai Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége fővédnökségével megszervezett biennále részleteiről a www.fotobiennale.ro honlapon olvashatnak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS