2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmgalopp: megosztott díjat adott a 15. Filmtettfeszt zsűrije

2015. október 04. 21:07, utolsó frissítés: 2015. október 05. 12:31

Visky Ábel Romanian Sunrise című kisjátékfilmje, és Bertóti Attila Mese című animációs filmje kapta az első Filmgalopp megosztott díját. A versenyfilmeket értékelő Angelusz Iván producer, a zsűri tagja szerint a filmeken érződött az erdélyi jelleg, egy olyan egységes helyi nyom, ami különbözik a magyarországitól.

A megosztott díj összesen 1 millió forint értékű, felajánlója a Magyar Média Mecenatúra. Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra képviselője beszédében arra buzdította a jelenlévő erdélyi filmesek, hogy pályázzanak náluk kisfilmre, mert várják az ő terveiket is.

Kollarik Tamás, Bertóti Attila és Kürti IstvánKollarik Tamás, Bertóti Attila és Kürti István

Visky Ábel: Romanian Sunrise (kép a filmből)Visky Ábel: Romanian Sunrise (kép a filmből)


A közönségdíjat a 12 vetítési helyszínen beérkezett szavazatok alapján szintén a Romanian Sunrise nyerte el, a leadott voksok 26 százalékát szerezte meg Visky Ábel filmje. A díjat a rendező távollétében a film operatőre, Kürti István vette át.

Angelusz Iván producer értékelte a Filmgalopp versenyfilmjeitAngelusz Iván producer értékelte a Filmgalopp versenyfilmjeit

A Romanian Sunrise-nak járó közönségdíjat Kürti István, a film operatőre veszi át a pénzjutalmat felajánló Nobila Casa képviselőjétőlA Romanian Sunrise-nak járó közönségdíjat Kürti István, a film operatőre veszi át a pénzjutalmat felajánló Nobila Casa képviselőjétől

Bertóti Attila: Mese (kép a filmből)Bertóti Attila: Mese (kép a filmből)


A vasárnap esti zárógálán Balogh Zsolt filmrendező, egyetemi tanár átvette a fesztivál életműdíját, a Sárga Csikót. A trófeát a bukaresti Balassi Intézet biztosította. Jakab-Benke Nándor, a Filmtett szerkesztője, Balogh korábbi diákja méltatta az étlen, szomjan napokig beszélni képes rendezőt, előadót, aki a végigröhögött órákon, a füst alatt megtanította filmet készíteni. Balogh pedig arra biztatta az erdélyi filmeseket, hogy továbbra is keressenek és figyeljenek, hogy továbbra is ilyen erővel próbálják megfejteni a megfejthetetlent: az embert.

Jakab-Benke Nándor méltatja Balogh ZsoltotJakab-Benke Nándor méltatja Balogh Zsoltot

A díjat felajánló Bukaresti Balassi Intézet vezetője, Kósa András, Balogh Zsolt és Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra képviselőjeA díjat felajánló Bukaresti Balassi Intézet vezetője, Kósa András, Balogh Zsolt és Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra képviselője


A fesztivál két zárófilmje a Miklauzicz Bence rendezte Parkoló – a filmet elkísérte Kolozsvárra Angelusz Iván producer –, valamint Hajdu Szabolcs Délibábja. (filmtettfeszt.ro/tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS