2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péntektől vetítik a Saul fiát a romániai mozikban

2016. március 11. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Péntektől vetítik a romániai mozikban a Saul fiát, a film hivatalos bemutatóját nagy érdeklődés kísérte Bukarestben. A Cinemagia szerint péntektől a következő mozikban lehet megnézni a filmet: Konstancán a City Park Cinema City moziban, Aradon a Cinema City Atrium moziban, Brăilán a Cinema City moziban, Brassóban a Cinema One moziban, Bârladon a Cityplex Victoria moziban, Ploiești-en a Cinema City moziban, míg Nagyváradon a Cortina Digiplex és Cinema Palace mozikban, Kolozsváron a Cinema City Iulius és Győzelem mozikban, illetve Marosvásárhelyen a Cinema City és a Arta 3D mozikban. Nem tűzték műsorra viszont Nagybányán, Iași-ban, Szatmárnémetiben, Nagyszebenben és Temesváron. A péntek esti, kolozsvári, Győzelem moziban szervezett vetítésen Molnár Levente is részt fog venni.

A Transilvania Film forgalmazza Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotását, az a független filmforgalmazó cég, amelyet a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezői hoztak létre. A nagy érdeklődésre tekintettel négy bemutatót is szerveztek Bukarestben, ezeken részt vett Molnár Levente kolozsvári színész is.

Csütörtökön este a sajtó számára tartott bemutatón Molnár Levente az MTI-nek elmondta: kíváncsian várja, hogy közös munkájuknak milyen fogadtatása lesz Romániában, hiszen a közönség nagyon várta a filmet. Kifejtette: örömmel töltötte el, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Izraelben is szurkoltak a film sikerének.

A romániai fogadtatásról elmondta, az első bemutatók után azt tapasztalta, hogy a közönséget mélyen megdöbbentette az alkotás, amire a vetítés utáni mély csendből lehetett következtetni. Kiemelte, a film után idő kell, hogy az emberek felálljanak a székből, és feldolgozzák a látottakat.

Hozzátette: számára színészként sokat számított a szerepre való alapos felkészülés. Nemes Jeles Lászlóval többször átvették a forgatókönyvet, együtt gondolkodtak a felmerült kérdéseken - magyarázta -, így amikor Erdély Mátyás kamerája elé kerültek, már hatalmas munkaéhségük volt.

A csütörtök esti bemutatón Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete köszöntötte a résztvevőket. A diplomata elmondta: Magyarországon a holokauszt megértése generációk óta az értelmiség egyik központi kérdése. Hozzátette: a magyar kultúra elmúlt évekbeli nemzetközi sikerei, a Mephisto című film Oscar-díja 1981-ben, Kertész Imre irodalmi Nobel-díja a Sorstalanság című regényért, vagy most a Saul fia sikersorozata a kiemelkedő példák, de a hatalmas mennyiségű tudományos és művészeti alkotások sora mutatja, hogy a magyar szellemi életben a 20. századi diktatúrákkal való szembenézés, különösen a holokauszttal kapcsolatos önvizsgálat meghatározó gyakorlat.

A film romániai bemutatása egybeesett azzal, hogy Bukarest kedden átvette Magyarországtól a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét. "Őszintén kívánom, hogy a Saul fia romániai premierje a most kezdődő román IHRA-elnökség számára olyan eszközt jelentsen, amely a romániai társadalom számára elérhetővé, értelmezhetővé és befogadhatóvá teszi a holokauszt tapasztalatait" - mondta Zákonyi Botond. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS