2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állami támogatásból és közadakozásból veszi meg az állam Brâncuşi egyik szobrát

2016. március 17. 14:27, utolsó frissítés: 14:46

Állami támogatásból és közadakozásból veszi meg a román állam Constantin Brâncuşi egyik milliókat érő szobrát - jelentette be csütörtökön a kulturális miniszter.

Vlad Alexandrescu sajtótájékoztatón közölte, hogy az állam megállapodott Constantin Brâncuşinak a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikájának tulajdonosaival az alkotás megvásárlásáról. A felek pénteken kezdtek tárgyalásokat a szoborról, amelyért a tulajdonosok eredetileg 20 millió eurót kértek. Ezt az állam sokallta.A feleknek végül sikerült alacsonyabb árban megállapodniuk, így a tulajdonosok 11 millió eurót kell kapjanak ahhoz, hogy a tranzakció sikeres legyen. A miniszter elmondta: a román állam ebből 5 millió eurót biztosít, a többi 6 millió eurót országos közadakozásból kell összegyűjteni, amit az állam fog hamarosan meghirdetni.

Alexandrescu emlékeztetett arra, hogy Romániában legutóbb 128 évvel ezelőtt szerveztek ilyen közadakozást, amikor felépítették a bukaresti Atheneum koncerttermet, amely ma is a legpatinásabb ilyen létesítmény. Hozzátette, amennyiben a közadakozás sikeres lesz, az megváltoztathatja a döntéshozók szemléletmódját, hogy több pénzt fordítsanak a kultúrára. "Ez egy világos jelzés lehet arra, hogy az állampolgárok elvárják az államtól, lépjen ki a kulturális finanszírozás esetében évek óta tartó letargiából" - mondta Alexandrescu.

Dacian Cioloş miniszterelnök egy közösségi oldalon írt bejegyzésében úgy vélte, hogy az állam szegény, de Brâncuşi műve esetében "most vagy soha" helyzet állt elő, hiszen ha az állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, s ezáltal még szegényebbé válna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS