2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olasz Oscart is megkapta a Saul fia

2016. április 19. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

Gabriele Mainetti Lo chiamavano Jeeg Robot (Jeeg robotnak hívnak) című szuperhősfilmje vitte el a legtöbb díjat, az Európai Unióban készült legjobb külföldi film díját pedig a Saul fia kapta az olasz Oscarként emlegetett Donatello Dávidja-díjak átadásán Rómában.

A hollywoodi szuperhősmozik és az 1970-es évekbeli japán képregények világát idéző produkció hét díjat kapott hétfő este, köztük a legjobb debütáló rendező, producer, színésznő (Ilenia Pastorelli), színész (Claudio Santamaria), férfi és női mellékszereplő (Luca Martinelli, Antonia Truppo) trófeáját is begyűjtötte - ismertette a Variety.com, hozzáfűzve, hogy a film Olaszországban hetek óta nagy sikerrel fut a mozikban, eddig 4 millió dolláros jegybevételt hozott.A legjobb film díját Paolo Genovese Perfetti sconosciuti (Tökéletes idegenek) című tragikomédiája nyerte el. A mobiltelefonos, veszélyes játékról szóló alkotást, amely a legjobb forgatókönyv díját is megszerezte, a napokban a New York-i Tribeca Filmfesztiválon is bemutatták.

Az angol nyelvű Tale of Tales című horrorfantasy filmje révén Matteo Garrone vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat. A produkció operatőre, Peter Suschitzky, valamint látványtervezője, jelmeztervezője, maszkmestere és fodrásza is díjazott lett. Garrone a díjátadó színpadára lépve megjegyezte: "Még szerencse, hogy a Jeeg nem indulhatott a legjobb rendezés kategóriában". A Donatello Dávidja-díj szabályzata ugyanis ezt nem teszi lehetővé elsőfilmes rendezők számára.

A legjobb dokumentumfilm Alex Infascell alkotása, az S is for Stanley (S mint Stanley) lett. A produkció Emilio D'Alessandro olasz emigráns életét dolgozta fel, aki londoni taxisofőrből és ígéretes Formula 1 versenyzőből vált Stanley Kubrick sofőrjévé és személyi asszisztensévé.

A Saul fia, Nemes Jeles László Oscar-díjas holokausztdrámája az Európai Unióban készült legjobb külföldi film elismerését nyerte el, Steven Spielberg Kémek hídja című hidegháborús thrillere pedig az unión kívüli legjobb külföldi film díját kapta.

A díjátadón a közelmúltban elhunyt Ettore Scola rendezőről is megemlékeztek.

Gina Lollobrigida és a Taviani-testvérek életművükért vehettek át díjat Sergio Mattarella államfőtől és Dario Franceschini kulturális minisztertől még a gála előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS