2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapesti könyvfesztivál: Románia a díszvendég

2009. február 27. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

Románia lesz az április 23 és 26 között zajló, 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa, a díszmeghívott pedig Ljudmila Ulickaja orosz írónő. A könyves seregszemle várhatóan ötvenezer kiadványt vonultat majd fel.

A 100 négyzetméteres standot felállító Románia mellett további húsz nemzet, köztük Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína is jelen lesz a fesztiválon. Emellett külön helyet kapnak majd a gyerekkönyvkiadók, valamint a magyarországi képregény-kínálat is.

A könyvfesztivál programja még alakul, a kilenc előadóteremben, valamint a színpadokon négy nap alatt csaknem 300 kulturális és szakmai rendezvényt látogathat a közönség. Kilencedik alkalommal rendezik meg az Európai Unió fiatal prózaíróinak seregszemléjét, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelynek magyar résztvevője a marosvásárhelyi származású, Budapesten élő Vincze Ferenc lesz.

Ljudmila Ulickaja Daniel Stein, tolmács című könyvének magyar kiadása Morcsányi Géza fordításában a könyvfesztivál előtti hetekben jelenik majd meg. A regény valós történetet dolgoz fel: egy lengyel zsidó fiatalember a németek elől egy kolostorban bujkálva katolikus hitre tér, majd életét kockáztatva, a Gestapo tolmácsaként számos zsidót ment ki a koncentrációs táborokból. A II. világháború után a szerzetesnek álló Daniel testvér a Szentföldre utazik, de idealizmusáért ott is meg kell küzdenie.

Az orosz írónőtől eddig a Médea és gyermekei, az Életművésznők, a Vidám temetés, a Szonyecska, az Odaadó hívetek, Surik és a Kukockij esetei című kötetek jelentek meg magyarul. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS