2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtalálták Leonardo ifjúkori önarcképét?

2009. március 02. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

Ötszáz évig kézírás homályosított el egy rajzvázlatot Leonardo da Vinci egyik jegyzetkönyvében: a szakértők szerint ez lehet a mester ifjúkori önarcképe.

A rajzot Leonardo a madarak repüléséről készített feljegyzéseit tartalmazó kódexében találta meg Piero Angela olasz tudományos szakíró: először egy magas színvonalú hasonmás kiadványban vette észre az orr vonalát a kódex tizedik oldalán.

Ezt követően művészettörténészek, a RAI olasz tv-csatorna grafikusai, valamint a rendőrség és a csendőrség szakértőinek bevonásával sikerült felszínre hozni a szöveg alatt rejtőző rajzot. Giovanni Stillitano grafikus több hónapig tartó mikropixelezéssel fokozatosan eltüntette a szöveget és alatta ott volt egy fiatal, hosszú hajú, rövid szakállú és átható tekintetű férfi arcképe.

A rajzot először összevetették mindazokkal a Leonardo-portrékkal és vázlatokkal, amelyeket fiatalemberekről készített, de egyetlen hasonlót sem találtak. Ekkor jutott Angela eszébe a Leonardo híres, 1512-ben készült, a torinói királyi könyvtárban őrzött portréjával való hasonlóság.

Bűnügyi nyomozói technikák felhasználásával digitálisan összehasonlították a két képet, és a csendőrség szakértői megállapították: a két arc oly mértékben hasonlít egymásra, hogy ésszerű feltételezni, ugyanarról a személyről van szó.

Carlo Pedretti
, a kaliforniai egyetem Leonardo-specialistája a felfedezést a Leonardo-tanulmányok egyik legfontosabbjának nevezte. A rejtőzködő portré a feltételezések szerint 1482 és 1489 között készülhetett, amikor a mester Ludovico Sforza milánói herceg szolgálatában állt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS