2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

2016. augusztus 23. 14:44, utolsó frissítés: 2016. augusztus 24. 10:01

22 millió lej összértékű pályázat keretében újítják fel a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét a Regionális Operatív Program segítségével. A beruházás műszaki-gazdasági dokumentációját rendkívüli tanácsülés keretében hagyta jóvá a megyei önkormányzat testülete augusztus 23-án - közölte a Kovászna Megyei Tanács.

„Időszerűvé vált a Kós Károly által tervezett, A-kategóriás építészeti műemlék felújítása” -fogalmazott Tamás Sándor megyei tanácselnök, aki az ülésen bemutatta a Potsa József, Háromszék-, Daniel Gábor, Udvarhely- és Mikó Mihály Csík vármegye főispánjának a 19. század végén a székely nemzethez intézett felhívását, annak érdekében, hogy a létrehozott múzeum javára adakozzanak. A következő olvasható benne: „Az özvegy Cserey Jánosné által alapitott „Székely nemzeti muzeum” Sepsi-Szentgyörgyön elhelyezve, ma már a székely nemzet birtokában van. Ezért a muzeumért szólunk hozzátok székelyek! Kincs van birtokunkban, mely közös mindnyájunké. Letétetett alapköve egy culturalis intézménynek, mely a müemlékek összeszerzése s az utókor számára való kegyeletes megőrés által megbecsülhetetlen kincstárát fogja képezni a székely nemzeti müvelődésnek, a székely nép történeti fejlődésének. (…) csak úgy tudunk jól élni a jelennek, ha ismerjük a multat. Egy ilyen összekötő híd a székely nemzet multja és jelene között: a muzeum.”

„A múzeum az erdélyi szecessziós stílusirányzat egyik legreprezentatívabb munkája, mérhetetlen szellemi és szimbolikus értékkel bír. A terv keretén belül a múzeumot érintő megőrzési, megvédési és népszerűsítési tevékenységekre kerül sor. Célunk az épületegyüttes, értékeinek kiemelése, valamint, a látogatók számának és az örökség versenyképességének növelése”- tette hozzá az elnök.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta annak ellenére, hogy kívülről szép a múzeum régóta működési zavarok vannak az épületben, amelyekre megoldást jelentene a felújítás. Többek között korszerűsítenék a villany-, víz- és csatornahálózatot, minden épületegyüttesnek külön kazánházat létesítenek. A pályázat kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy alaposan feltérképezzék a problémákat. „Itt a lehetőség, hogy 21. századi múzeumot alakítsunk ki és bővítsük a látogatási felületet. Mi tulajdonképpen tudomány és kompetencia központ vagyunk. Ma a múzeum szerepe eltolódik a látvány fele, holott az alapvető funkciója az, hogy tudományos jellegű kutatásokat folytasson, annak az eredményeit kiadja, nemcsak a szórakoztatás” - mondta.

Az igazgató szerint az elkövetkező években tovább fejlesztenék a múzeumot: közönség barát tereket, üzletet és kávézót, intermédiás kiállításokat terveznek, a múzeum gondnokságában levő szomszédos területen pedig műtárgyvédelmi és restaurátor központot alakítanának ki. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS