2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdivásárhelyi diák animációja látható a yesyes zenekar új klipjében

2016. szeptember 01. 12:39, utolsó frissítés: 14:28

Első kislemezét adta ki Pollyanna címmel a yesyes zenekar augusztus végén, amelyről az egyik dalhoz a kézdivásárhelyi KreaKids stúdió egyik tagja, Gábor Balázs rajzolt animációt.A yesyes neve egyébként az erdélyi "igen-igenezésből" jön, amely Budapesten szokatlannak számít. A zenekar elektronikus hangzásvilágát az ének, dob, zongora és harmonika egyvelege egészíti ki. Az együttes tagjai Szabó Ádám (ének, harmonika, zongora), Vereb Márk (elektronika, darbuka), Katona Tamás (dob) és Miklós Norbert (szöveg). Katona Tamás szintén kézdivásárhelyi, a zenekar megalakulásáról tavaly adott interjújában mesélt a Transindexnek.

A zenekar tagjai 2015-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon Szabó Ádám Give me your love című dalán dolgoztak együtt, ami a döntőben a szakmai zsűritől a legmagasabb pontszámot kapta. A dal sikere az első lépés volt a yesyes formáció megalakulásában.

A yesyes első kislemezének címe, a Pollyanna a zenekar tagjai közlése szerint azt jelenti, hogy "vakon optimista", amivel a lemezen szereplő dalok világát, és a zenekar látásmódját szeretnék bemutatni. "Három olyan tényező szerepel a lemezen, ami elkerülhetetlen az életünkben, és amiben mindig van lehetőség a változásra, a felemelkedésre. A Papers című dal a pénz hatalmáról, a világ torzulásáról és az abból való kiútról szól. A Fireflies a szerelemről, egy igaz pillanatról, míg a Feel the light a reményről adja át a zenekar gondolatait."

A Papers "a mai világ romlottságáról szól, ami miatt néha úgy érezzük, hogy nincsen kiút, és ami elől menekülünk. A zenét a kézzel rajzolt animáció ihlette, amely egy 14 éves diák világról alkotott gondolatait tükrözi. Egy üzenet az embereknek a pénz hatalmáról, hatásáról és erejéről. Az animáció fő témája az egyén lázadása a hatalom ellen, de ugyanakkor foglalkozik a különcség témakörével, és a hétköznapok hőseivel, valamint utal az emberiség túlkapásaira a környezettel szemben. A cselekmény utópisztikus világban játszódik, szereplői vízcseppek, akik emberként viselkednek. A kezdő jelenet helyszíne egy olajfúró telep, ahol feltűnik a főszereplő, az olajfúró társaság egyik dolgozója. Egy különös megbízás során minden megváltozik. Az animáció üzenete, hogy ne féljünk felvenni a harcot, ha meg kell védeni azt, amiben hiszünk. A számítógépes rajztáblán kézzel rajzolt animáció több, mint 1400 különálló rajzból áll. Gábor Balázs, a Kreakids Stúdió tagja rajzolta, és a zenéhez igazítva Erőss Sándor és Babos-Máthé Réka útmutatásaival vágta össze" - áll az ismertetőben.

A klip nézettsége a YouTube-on már meghaladta a 22 ezret. A zenekar nem titkolt módon a nemzetközi közönséget célozza meg dalaival.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS