2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A grúziai My Happy Family nyerte a 16. TIFF-et

2017. június 10. 21:58, utolsó frissítés: 2017. június 11. 13:51

Percről percre tudósítottunk a gáláról.


Mi a Tortúrának (Hounds of Love) adnánk a legjobb filmnek járó Transilvania Trófeát, ami egy abszolút közönségfilm, egy nagyon szépen megkomponált pszichothriller egy lány elrablásáról, de a zsűrinél valószínűleg inkább egy szerzői film lesz a befutó. Leginkább a bolgár rendezőpáros, Kristina Grozeva és Petar Valchanov filmje, Az óra (Glory/Slava) tűnik esélyesnek, ami a kisember rendszer elleni szélmalomharcát dolgozza fel. De odaérhet a grúz My Happy Family (Chemi Bednieri Ojakhi) c. drámával Nana Ekvtimishvili és Simon Gross párosa is, illetve az izlandi Gudmundur Arnar Gudmundsson a Nehéz szívvel (Heartstone/Hjartasteinn) c. filmjével. Az előbbi a grúz társadalom visszásságait, a női másodrendűséget tematizálja, míg az utóbbi a gyerekek közötti barátságról, elfogadásról, kirekesztettségről mond nagyon sokat.

De szerettük a pozitív gondolkodásáért az angol és a román juhász szerelméről szóló God's Own Countryt (r. Francis Lee), a militarizmus gyerekekre gyakorolt hatásáról szóló A kisemberek földjét (r. Yaniv Berman) és a furcsa anya-fiú kapcsolatot bemutató mexikói Zeuszt (r. Miguel Calderón) is.

Tudor Giurgi a lépcső tetején várj a vendégeketTudor Giurgi a lépcső tetején várj a vendégeket


A díjazott filmeket vasárnap még egyszer újra fogják vetíteni. A Florin Piersic moziban 11 órától lesz a közönségdíjas film - amit valószínűleg az izlandi Nehéz szívvel kap, legalábbis péntekig még az vezette a listát - 13 órától pedig a nagydíjas film következik utána. A Győzelem moziban 15 órától a rendezésért díjazott filmet adják, majd 17 óra 30 perctől a zsűri különdíjasa jön. A Sapientia vetítőjében 19 óra 30 perctől az operatőri munkáért díjazott film jön, míg 22 órától az alakítás díjasának filmjét vetítik.

23:37, 2017. június 10.
És vége, Giurgiu búcsúzik, a rekordok fesztiváljának nevezi az ideit, 26%-al több néző volt idén, mint eddig. Mindenki meg van hívva bulizni. Itt zárjuk közvetítésünket. A díjazottak teljes listája itt nézhető meg.

23:35, 2017. június 10.
Tudor Panduru a győztes film operatőre, és a francia filmterjesztő veszi át a díjat. Utóbbi arról beszél, hogy Grúzia rengeteget tanult a román újhullámból, Pandurut a román filmkészítés jövőbeli nagy alakjának nevezi. A két rendező nincs itt, de videóüzenetet küldtek, amelyet most levetítenek nekünk.


A két rendezőA két rendező


23:31, 2017. június 10.
És most már nagyon közel a vége, a Transylvania Trophy, azaz a legjobb versenyfilmnek járó díj idén Grúziába megy, Nana Ekvtimishvili és Simon Gross rendezőpáros érdeme, ők egyébként férj és feleség, ez a második közös filmjük. A film egy idősödő nő helyzetét mutatja be, aki a hagyományokkal terhelt társadalomban el szeretne költözni népes családjától. Mi is nagyon ajánljuk.23:22, 2017. június 10.
Alain Delon egyébként a díj átvétele után autóba is ült, és elhajtottak. De azért még egy puszit kiosztott egy lánynak. Jelezte az embereinek, akik megpróbálták távol tartani a rajongót, hogy: "ugyan, ettől akartok megfosztani?"
23:20, 2017. június 10.
Giugiuék meglepetés életműdíjat adnak a '70-es, '80-as évek román filmvilága meghatározó színésznőjének, Violeta Andreinak. Ha hirtelen megszakadna a közvetítésünk, az azért lesz, mert rengeteget beszél, és a laptop akku nem biztos, hogy versenyképes vele.

23:13, 2017. június 10.
Alain Delon franciául beszél, én nem igazán értem, hogy miről. De nagyot alakít most is, sok a kézmozdulat, bár a mimika nem látszik innen a kakasülőről. De hát elég sokan vannak, akik beszélnek itt franciául, mert néha nevetnek a beszédén. Alain Delon el. Nem, előtte még egy kislánytól kap egy csokor virágot: Sanziana, c'est la vie, mondja, és most már tényleg lemegy.23:10, 2017. június 10.
Oana Pelea színésznő lép a színpadra, és ódát zeng Alain Delonról, aki mindjárt feljön ő is, csak járjon le a szerepeiből összemontázsolt rövidfilm. De mire ezt leírtam, máris színpadon termett, hatalmas vastaps fogadja.23:05, 2017. június 10.
Kap egy kis politikai színezetet a zárlat, nézünk éppen egy klipet a filmtörvényről, különböző filmesek tartanak fel benne táblára írt üzeneteket a kormánynak.

23:04, 2017. június 10.
Chirilov röviden értékeli a fesztivált, elmondja, sok olyan filmet látott, ami a kirekesztettséget tematizálta, bátor alkotásokkal találkozott, amelyek sokszor felléptek a kultúrdiktatúra ellen.

23:02, 2017. június 10.
Mihai Chirilov van a színpadon, ő ugye a TIFF művészeti igazgatója, azt mondja minden versenyfilm nagy öröm volt neki, mert mindegyikben volt agy, szív és csont.

22:59, 2017. június 10.
A Legjobb Rendezés Díját jelentik be éppen, az izlandi film, a Heartstone kapja ezt is. Gudmundur Arnar Gudmundsson első filmje ez, és egy izolált közösségben mutatja be a kamaszkori szexualitást. Azt mondja, örül a pénznek, mert ennek köszönhetően most már nyugodtan koncentrálhat a következő filmjére.22:54, 2017. június 10.
A Mercedes Benz Kiválósági Díja Tora Vasilescunak megy az eddigi életművéért, aki csillogó estélyiben jön színpadra, meg van hatódva és rosszul mondja Tudor Giurgiu nevét, és utána anekdotázgat kicsit. Eddig messze ő töltötte a legtöbb időt színpadon. Ő az:22:48, 2017. június 10.
A zsűri különdíját a God's Owned Country kapja, a remek rendezésért, az angol vidéki élet átütő ábrázolásáért. Francis Lee rendezte.

22:45, 2017. június 10.
A legjobb alakításért Ia Shugliashvili, a My happy family grúziai film főszereplője kap elismerést. Ez volt az első szerepe, annak ellenére, hogy egy idősödő nőt játszik, így különösen jó lehet neki most ez a díj.

A My Happy Family producere és a zsűrielnök, Clotilde Courau színésznőA My Happy Family producere és a zsűrielnök, Clotilde Courau színésznő


22:42, 2017. június 10.
Feljönnek a Tízen a filmért program résztvevői, most nem soroljuk fel őket, tízen vannak. A TIFF ugyanis minden évben fiatal színészeknek hirdeti meg ezt a programot, olyanoknak, akik színházakban dolgoznak, de szeretnének nyitni a filmipar felé.

Ahányan vannak, annyi felé néznek. Nem bajAhányan vannak, annyi felé néznek. Nem baj


22:40, 2017. június 10.
Muhi András jön a színpadra és bejelenti, hogy a bolgár Gloria, Kristina Grozeva és Petar Valchanov filmje különleges említésben részesül. A díjazottak hoznak egy kisgyereket is színpadra, aki románul köszöni meg az elismerést.

Muhi András és Az óra rendezőpárosaMuhi András és Az óra rendezőpárosa


22:36, 2017. június 10.
A Román Filmnapok Kategória nagydíja az Inimi Cicatrizatenak, Radu Jude filmjének megy. Nem érdemtelenül.

Az Inimi Cicatrizate szereplője vette át a díjatAz Inimi Cicatrizate szereplője vette át a díjat
22:33, 2017. június 10.
A legjobb elsőfilmes nagyjátékfilm díja jön ugyanebben, a Román Filmnapok Kategóriában, Corina Suteu azt a kormányrendeletet kritizálja, ami ellen egyébként a gála előtt flashmobot is szerveztek, és ami a filmfinanszírozásokat veszélyezteti. A díjat pedig az Ultimul Caldarar kapja, Cosmin Bumbut és Elena Stancu rendezésében.

22:29, 2017. június 10.
A Román Filmek Napjának díjai következnek, először a rövidfilmeknek, az Off Stage különdíjat kap, az éles szarkazmusáért, a zsűri értékelése szerint pedig a legjobb rövidfilm a Scris/Nescris lett, Adrian Silisteanu rendezte.

22:26, 2017. június 10.
Cinepub közönségdíj román filmeknek: A Planeta Petrila kapja, Andrei Dascalescu rendezte a dokumentumfilmet és Petrila bányászvárosról szól, ahol a lakók politikai öntudatra ébredtek és művész-aktivistákká váltak, hogy fellépjenek az állam helyi rombolása ellen. Nem csoda, hogy Dascalescu a Zsil-völgyi bányászoknak ajánlja a filmet.22:22, 2017. június 10.
Kezd komolyodni a dolog, most jön a közönségdíj: A Heartstone izlandi film kapta, ami a versenykategóriában is indult. A filmet mi esélyesnek tartottuk a végső győzelemre ott.

22:17, 2017. június 10.
A legjöbb rövidfilm a Shadow kategóriában I am the Doorway lett, Robin Kasparik a rendező, és ő a sokadik, aki "benyal" Alain Delonnak a köszönőbeszédében, a másik díjazott a Curve, Tim Egon a rendező, Ausztráliából.

22:15, 2017. június 10.
Fipresci-díj, a nemzetközi kritikusok díja. Afterlov, Stergios Pachos kapja meg.22:10, 2017. június 10.
A The Empty House grúz rendezője, Rati Tsiteladze kap 20 000 eurós díjat ugyanebben a kategóriában.

22:07, 2017. június 10.
5000 eurós Eurimages díjat kap Teodora Ana Mihai, jó estéje van.

22:04, 2017. június 10.
Most jönnek azok a díjak, amikre már a külföldiek is pályázhatnak, 30 000 eurós támogatást, Natalia Merkulova és Alexey Chupov, bolgár rendezőpáros kapja. Ez egy posztprodukciós díj.

22:01, 2017. június 10.
A kisebb díjak átadásával kezdődik a gála, a Villa Kult Residency Award-ot a La Civil rendezője, Teodora Ana Mihai filmje kapja, a Coco Award-ot pedig, ami lehetséges finanszírozást jelent egy nagyjátékfilmhez, Dumitru Grosei rendező veheti át.

21:56, 2017. június 10.
A sztárrendezők közül is sokan vannak jelen. Éppen Tudor Giurgiu, a fesztivál igazgatója köszönti a megjelenteket, itt van Radu Mihaileanu rendező, Ulrich Seidl és S. S. Rajamouli rendező is.

21:54, 2017. június 10.
Kezdésként 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválról mennek hangulatvideók, addig mi is előkészülünk a közvetítésre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS