2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ecsetgyár: kulturális központ, álarcban

Fülöp Noémi 2009. október 21. 17:42, utolsó frissítés: 2009. október 22. 11:13

A Romániában premiernek számító, gyárépületben kialakított, kolozsvári kulturális központot október 23-án nyitják meg.Az Ecsetgyár kortárs művészeti központot a kolozsvári alkotók munkára és bemutatkozásra alkalmas térre való igénye hozta létre – fogalmazott Rarița Zbranca, az AltArt Alapítvány igazgatója a központ mai sajtótájékoztatóján. Mihai Pop, a Plan-B galéria kurátora hozzátette: azt szeretnék, hogy a közönség egy helyen találkozhasson az alkotók egész generációjával, amely képes arra, hogy megváltoztassa Kolozsvár kulturális arculatát.
Két nappal a megnyitó előtt az Ecsetgyár inkább építőtelep, mint kulturális központ benyomását kelti, ez azonban tudatosan vállalt állapot. Mihai Pop szerint ugyanis nem is törekedtek arra, hogy a gyárépület belső terei végleges állapotukban fogadják az első rendezvények közönségét. Pop hozzátette, az épület külseje valószínűleg hosszabb ideig nem változik majd, egyféle álarcául szolgálva az idővel rendberakott, berendezett és belakott belső tereknek. Azonbanodabent sem tűnik el teljesen az Ecsetgyár egykori hangulata,

a szocreál buzdító, intő vagy figyelmeztető táblák megmaradnak, és megőrzik az ecseteket bemutató vitrint is. Mihai Pop kifejtette, bár a kortárs képzőművészet eszköztárának már nem része az ecset, terveik között szerepel az is, hogy egy performansz keretében a gyár egykori alkalmazottja (aki negyven év után az Ecsetgyárból ment nyugdíjba) bemutassa, hogyan kell ecsetet készíteni.


Megőrizték az épület egykori nevét is – így épült be a köztudatba, így ismerik a taxisok, mondta Mihai Pop. A négy emeleten eloszló 29 helyiségben öt galéria, hét kulturális civil szervezet és tizennyolc egyéni vagy közös műterem kap helyet. “Az Ecsetgyárban nem intézmény, hanem közösség létezik majd” - mondta Rarița Zbranca, annak kapcsán, hogy a rendezvények mibenlétéről az épületet használó művészek és szervezetek maguk döntenek, központosított kuratórium nélkül.

Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a programok rendszeresek legyenek, és az Ecsetgyár nemsokára elkészülő, nyomtatott műsorfüzetében is együtt szerepel majd az összes rendezvény. A központ célközönsége azonban nem kizárólag a városközpont kulturális rendezvényeit látogató réteg: a külvárosi negyed lakói számára is szerveznek majd eseményeket. “Az ajtó nyitva lesz mindenkinek” - mondta Mihai Pop.


Rarița Zbranca példaként egy bábkészítő műhelyt, az alkotások megértését segítő tárlatvezetéseket, a tánc- és zenetanulás lehetőségét említette. Attól pedig, hogy


a környék lakói ne lennének kíváncsiak az Ecsetgyár eseményeire,

cseppet sem tartanak – Mihai Pop a Tranzit Ház példáját említette, ahol a szomszédos szociális lakásokban élők szinte minden rendezvényen jelen voltak, vannak.

Olyan művészek, szervezetek kaptak helyet az épületben, akik tudják, mit akarnak, és már bizonyítottak, magyarázta Mihai Pop. Hozzáfűzte: számukra nem túl nagy kockázat időt, energiát és pénzt fektetni a központ létrehozásába, hiszen eddig is sikerült talpon maradniuk. Fontosnak tartják azt is, hogy a műsorban ugyanolyan kulturális értékű rendezvények szerepeljenek.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy pályakezdők projektjei nem kapnak majd helyet a központban: a szervezetek profiljától függ, hogy támogatják-e a fiatalokat. Ugyanakkor nem nevezhetők idősnek a központba beköltöző művészek sem, mint kiderült, a legfiatalabbak egyetemisták, azaz huszonévesek, a legidősebb pedig negyven körül lehet.

Az Ecsetgyár működését egyelőre lakói finanszírozzák, mint ahogy a felújítás is az ő költségükön történik – kivéve néhány olyan munkálatot, amelyet az épület tulajdonosa finanszírozott. A helyi vagy országos hatóságok közül egyik sem tett még ajánlatot vagy ígéretet folyamatos támogatásra, bár a kulturális minisztériumtól kaptak egy támogató levelet (kitehetik a szocreál feliratok mellé, fogalmazott az egyik jelenlévő).
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS