2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Irodalmi Pincefesztivált szerveznek Kolozsváron

2009. november 05. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

Kelemen Hunor irodalmi estet tart, valamint bemutatják számos fiatal és befutott szerző kötetét az Előretolt Helyőrség Könyvek sorozatból.Kelemen Hunor Széltangó-redivivus című irodalmi estjével kezdődik a november 5. és 7. között megszervezendő Irodalmi Pincefesztivál a kolozsvári Bulgakov Caféban. Az egyedi rendezvény apropóját a François Bréda Irodalmi Pince felavatása adja.

A fesztivál keretében a kolozsvári Erdélyi Híradó Könyvkiadónál, 2009-ben megjelent versköteteket mutatják be, amelyek az Orbán János Dénes által szerkesztett, fiatal erdélyi magyar szerzők műveit publikáló Előretolt Helyőrség Könyvek sorozatban jelentek meg. Az Előretolt Helyőrség Alkotói Műhely másfél évtizede alakult, azóta


a fiatal erdélyi magyar írók legreprezentatívabb csoportosulása.


A Műhely 1995–2000 között működtette az Előretolt Helyőrség szépirodalmi folyóiratot, amelyet internetes formában, Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy néven 2006 novemberében indítottak újra a Műhely tagjai, az Erdélyi Híradó Kiadónál pedig 1995 óta jelenik meg az Előretolt Helyőrség Könyvek sorozat, ahol eddig fiatal alkotók több mint 60 kötete látott napvilágot.

A műhelynek a kilencvenes években Kelemen Hunor is tagja volt, első kötete Mínuszévek címmel 1995-ben jelent meg, majd 1999-ben A madárijesztők halála című regényét, 2001-ben A szigetlakó című verseskötetét adták ki. A szerzővel ma 20 órától Sántha Attila költő, a Székely szótár szerzője beszélget majd.

A tulajdonképpeni pinceavatót holnap, november 6-án 18 órától tartják. Természetesen jelen lesz a helyiség névadója, François Bréda is, a főavató pedig Orbán János Dénes és Sántha Attila lesznek – a kolozsvári közönségnek valószínűleg egyiküket sem kell bemutatni. Az eseményen


“szinte bárki szinte bármit fölolvashat a Pince Gurujának tiszteletére” -

fogalmaztak a szervezők. Az avató után Farkas Wellmann Endre költő, az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy szerkesztője Lucius Domitius lázbeszéde (Válogatott és új versek) című kötetét mutatják be. Az est házigazdája Orbán János Dénes lesz.

A Pincefesztivál utolsó napján, november 7-én 18 órától a Four Season: Divertimento című komolyzenei koncertet hallhatja a közönség, amelyen Ştefania Dubrican (hegedű), Adriana Hodrea (hegedű), Bianca Comşa (brácsa) és Csoma Andrea (cselló) lépnek fel.

A koncert után első könyves szerzők mutatkoznak be: 19 órától Varga Melinda 6van9 és Pethő Lorand Koponyahajó című kötetét François Bréda méltatja, majd 20 órától Dobai Bálint Megfáztam egy temetésen című kötetével ismerkedhet meg a közönség. Ugyanakkor Ármos Lóránd újonnan megjelent, Apám a Holdig című második verseskötetét is bemutatják (a szerző első, Rózsahús című kötete 2005-ben, ugyancsak az Erdélyi Híradó kiadónál jelent meg).

Az utóbbi két könyvbemutató házigazdája Szálinger Balázs magyarországi költő, drámaíró lesz. Az est és a fesztivál László Noémi legfrissebb, Papírhajó című verseskötetének bemutatójával zárul, amelyet 21 órától Bartha Katalin Ágnes irodalom- és színháztörténész ismertet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS