2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kommunizmus a vitrinben: az aranykorról, fiataloknak

Fülöp Noémi 2009. november 25. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

Nosztalgia nélkül reflektál a kommunizmusra a rendszerváltás huszadik évfordulójára megszervezett, fiatalokat megcélzó csíkszeredai rendezvénysorozat.Filmvetítések, műhelymunkák, kiállítás, előadások, beszélgetések révén reflektál a rendszerváltás huszadik évfordulójára a csíkszeredai Kommunizmus a vitrinben című rendezvénysorozat. A csíkszeredai és kolozsvári fiatalok által szervezett események célcsoportja a 16-22 éves korosztály, “akik már nem tapasztalhatták az említett időszakot, viszont mindennapjaikban mégis jelen van, továbbra is érezteti hatását a román társadalomban” - fogalmaznak a szervezők honlapjukon. November 19-én már tartottak egy filmvetítést és gyűjtést, a résztvevők kommunizmusbeli ereklyéket ajánlhattak fel. Hasonló program lesz november 26-án is 17.30-tól a BackStage Pubban.

A projekt célja “a kommunizmus itt maradt nyomainak reflektált művészeti kisajátítása, és ezen folyamat által új kontextusba helyezése. Többek között ilyen viszonyulással nyílik lehetőség az emlékezés traumatikus vagy anesztéziás módjának egy kreatív, reflektált viszonyulással való felcserélésére, ami fontos lehet a kelet-európai társadalmak számára, főként a fiataloknak nyújthat segítséget saját történelmük, hagyományaik és jelenük egészséges megismeréséhez, szemléletéhez” - áll a honlapon.

Az Európai Bizottság által is támogatott projekt szervezői ugyanakkor azt is célul tűzték ki, hogy ötletet adnak az önkormányzatnak a csíkszeredai magtár épületének egy lehetséges kihasználási módjára: a régi ipari épületben kiállítást szerveznek majd. A részletekről Varga Csabát, az öt szervező egyikét, a Profest program- és rendezvényszervező iroda munkatársát kérdeztük.


Mekkora sikere volt eddig a gyűjtésnek? Melyek a legérdekesebb tárgyak, amelyeket behoztak?


Varga Csaba: – Első alkalommal kevesebb érdeklődő volt, viszont pozitívak voltak a visszajelzések, és többen jelezték, hogy a következő vetítésen ott lesznek. A filmvetítések célja elsősorban pontosan az, hogy felhívják az emberek figyelmét a decemberben következő tömbprogramra, illetve segítsenek a jelenlevőknek kicsit belerázódni a kommunizmus témájába. Egyelőre kevés tárgy gyűlt össze – főleg kisebb térfogatú dolgokat hoztak, például szalvétákat vagy csokis papírokat.


Tartanak attól, hogy a 16-22 éves korosztály számára a kommunizmus egy a szüleik által orrvérzésig ismételt, unalmas témák közül?

– Nem tartunk ettől, inkább kíváncsiak vagyunk ennek a korosztálynak a hozzáállásához. Egyelőre azok, akikkel eddig beszéltünk a témáról, mind érdeklődően fogadták. Mindenkinek vannak közvetlen vagy közvetett tapasztalatai a korszakkal kapcsolatban, és ezeket szívesen megosztja másokkal.


Más formában közelítünk a témához, mint ahogyan ezt az említett korosztály a szüleitől megszokhatta, elsősorban kreatív és interaktív módon. De nem akarunk nosztalgikus hangulatot teremteni a rendezvénnyel, sem pro, sem kontra álláspontot nem akarunk képviselni a kommunizmussal szemben.


Hány ember vesz részt a projektben, kik vezetik majd a műhelymunkákat?

– Műhelyenként 5-6 résztvevősre van tervezve a projekt, a műhelyeket fiatal szakemberek vezetik.


Mi történik majd ezeken a foglalkozásokon?

– A műhelyek 3 napig zajlanak. Az első nap a dokumentálódásra és a téma elmélyítésére koncentrálnak a csoportok résztvevői, akik közösen döntenek a munkafolyamatról és végeredményről. A zeneműhely a filmes csoporttal, a fotó pedig az építészeti- és divatműhellyel fog együttműködni. A műhelyek konkrét programja és leírása december 1-jéig készül el, megtekinthető lesz a projekt honlapján, és akkortól lehet majd jelentkezni is.


A programban szerepelnek előadások, beszélgetések, színházi előadás is...

– Az előadás a Csíki Játékszín Ibusár megállóhely című előadása (Benedek Ágnes egyszemélyes darabja) lesz, ez az első este programja. Előadásokat pedig terveink szerint egy fiatal történész tart majd, aki a kommunizmusból doktorált, illetve olyan szociológusok, akik szekusdossziékat dolgoztak fel – de a lista még bővül. A kerekasztal-beszélgetésekre olyan személyeket akarunk meghívni, akik a kommunizmusban voltak diákok, tanárok, úttörők – akik véleményünk szerint megfelelőképpen tudnak reflektálni erre a periódusra.


Kinek a tulajdona jelenleg a csíkszeredai magtár, mire használják? Miből áll az átalakítás? És hogyan viszonyul mindehhez az önkormányzat?

– A magtár magántulajdonban van, és jelenleg egy szabadidőközpont működik benne. Az épületben van egy mászófal, illetve az udvarán egy skate-park, amit tudtommal egy sportegyesület működtet.

Mi az épület földszintjét alakítjuk majd át ideiglenesen kiállítóteremmé: a célunk ezzel rávilágítani arra, hogy a szabadidőközpontnak szánt, egykor ipari célokat szolgáló épület így is használható volna. Az önkormányzat egyelőre semleges. Korábban próbálkoztunk együttműködni velük, de ezidáig arra hivatkoztak, hogy megvannak a saját projektjeik (ők is egy kiállítóterem létrehozásán dolgoznak).

A mostani projekttel szeretném, ha kicsit közelebb kerülnénk ahhoz, hogy az önkormányzatokkal is megértessük egy alulról építkező próbálkozás fontosságát. Ugyanis tényleg léteznek már kulturális intézmények a városban, de a fiatal művészek és műkedvelők nem érzik magukénak ezeket a helyeket, és vagy egyáltalán nem, vagy pedig nem szívesen mennek el ezekre a helyekre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS