2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2010 kulturális fővárosai

F. N. 2010. január 04. 09:50, utolsó frissítés: 10:33

A Ruhr-vidéken, Pécsen és Isztambulon lesz a világ szeme. Szerveznek hatvan kilométeres kulturális kocsmát és nemzetközi hajós felvonulást is.Essen

A Ruhr-vidék központjában fekvő németországi város, közel hatszázezer lakossal, amely egykor még fontos bányaváros, illetve acélfeldolgozó központ volt. A város egyik látványossága a kulturális világörökség részévé nyilvánított Zollverein Szénbánya ipari komplexum, amely egyúttal a világ legnagyobb bányája is. A RUHR2010-nek keresztelt program azonban nem csak Essenről, hanem a Ruhr-vidék mind az 53 városáról szól.

A rendezvénysorozat mottója: Változás a kultúrán át – kultúra a változáson át. A kulturális főváros cím tiszteletére a város két új múzeummal gazdagodik, egyrészt a híres Folkwang Múzeum költözik új, a neves brit építész, David Chipperfield tervezte épületbe. Másrészt a Zollverein egykori szénmosóművében megnyitják a Ruhr Múzeumot.

>> A RUHR2010 honlapja >>Az éves műsorfüzetben 300 projekt és 2500 esemény szerepel, amelyek gerincét A Ruhr mitológiája, A metropolisz átrajzolása és a Mozgó Európa képezik. Míg a Ruhr mitológiája a város múltját és identitását boncolgatja – amelynek szerves része a bányászat, a népi hagyományok, de a foci is –, A metropolisz átrajzolása az építészetre, a Ruhr-vidék lakóinak életterére összpontosít, míg a Mozgó Európa főcímen belül az európai identitással kapcsolatos kérdéseké lesz a főszerep.


Utóbbihoz kapcsolódik a TWINS (ikrek) projekt, amely kétszáz európai partnerváros bevonásával zajlik. Ennek keretében több mint 1700 művészcsoport, kulturális szervezet és intézmény mutatja majd be saját, a jövővel foglalkozó ötleteit, projektjeit.

A programban persze külön szekciót kapott a képzőművészet, a színház és tánc, a zene, a médiaművészet, a szórakozás, de a Ruhr-vidéken élő 170 nemzetiség és több mint 100 nyelvük is. Július 18-án pedig hatvan kilométer hosszú, húszezer asztalt befogadó kultúrkocsmává változtatják az egyik autópályát, ismerkedési lehetőséget biztosítva a különböző nemzetiségeknek, kultúráknak és generációknak.

A programsorozat megnyitóját január 9-én és 10-én tartják, amikor kétnapos ingyenes kulturális fesztivál zajlik majd a városban. Számos rendezvény: fényjátékok, színházi-, táncelőadások, performanszok, koncertek nyújtanak ízelítőt az egész éves programból. Szombat este a Zollverein lesz a rendezvények központja, míg vasárnap megnyitják az újonnan épült Ruhr Múzeumot. A hétvégi rendezvénysorozatra mintegy százezer látogatót várnak.


Pécs


Janus Pannonius dél-magyarországi városa mintegy 150 ezer lakost számlál, a magyarok mellett horvátok és svábok lakják. A Pécs2010 programsorozat szervezését jó néhány botrány kísérte, a szervezésért felelős igazgatók közül kettőt menesztettek, kettő pedig lemondott, ráadásul közben elhunyt a város polgármestere is.

A programsorozat négy kulturális beruházásra épül: a Pécsi konferencia- és koncertközpont októberre, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont júniusra, a Múzeumok utcája áprilisra, a Zsolnay Kulturális Negyed novemberre készül el. Emellett több négycsillagos szálloda, bevásárlóközpont és irodaház épül a városban.

>> A Pécs2010 honlapja >>

Január tizedikén farsangi menettel indul, majd koncertsorozattal folytatódik a rendezvény megnyitója, ahol többek között Demjén Ferencet, Lovasi Andrást, Lang Györgyit is hallhatja majd a közönség. Az év folyamán a városba várják Umberto Ecót, Emir Kusturicát, Václav Havelt is a Les Rencontres Konferenciára, amelyet 2010-ben Pécsett szerveznek meg. A konferenciát az Európai Városok és Régiók a Kultúráért szövetség szervezi, és célja az európai kulturális célok, közös nevezők megfogalmazása.

Márciusban tartják a Pécsi Tavaszi Fesztivált, ahol a klasszikus- és egyházzene, a népzene- és néptánc, de a világzene, a jazz vagy a kortárs balett is megtalálja a helyét. A tervek szerint Pat Metheny, Bobby McFerrin, Al Di Meola, valamint a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company is fellép majd.

2010-ben Budapestről Pécsre költözik a Fringe Fesztivál, amelynek lényege, hogy a legkülönbözőbb előadóművészeti produkciók számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget, de szerveznek nemzetközi cirkuszi és utcaszínházi fesztivált is. Ősszel pedig Pécsett tartják a Magyarok I. Kulturális Világfesztiválját, ahol határon túli alkotókkal és előadókkal is megismerkedhet majd a közönség.


Isztambul


A legnagyobb török város tizenkét és félmillió lakosával az ország kulturális, művészeti és gazdasági központjának is számít. Bár területének csak fele található a Boszporusz innenső oldalán, európai városként könyvelik el. A január 16-án induló Isztambul2010 programsorozat mottója: A színpad a tiéd!

A kulturális fővárosi cím tiszteletére számos épületet felújítottak, köztük a Hagia Szophiát, a Topkapı palotát és a Szulejmán-mecsetet, illetve az Atatürk Kulturális Központot, melynek egyik oldala digitális kivetítőként is használható. Jövőre elkészül a 240 méter hosszú, Leonardo da Vinci tervezte híd Eyüp és Sütlüce városnegyedek között, de elkészül egy hétcsillagos, tenger alatti szálloda és egy 73 000 négyzetméteres óriási kulturális központ is.

>> Az Isztambul2010 honlapja >>

A programsorozat a négy elem, a föld, a víz, a levegő és a tűz köré csoportosul. Az első, a földhöz kötődő periódus rendezvényei a múltra koncentrálnak: felújított történelmi városnegyedekbe szerveznek túrákat, ottomán palotai zenés koncerteket szerveznek, a szultánok idejéből származó műalkotásokat mutatnak be.

A levegő periódus heteiben a spirituális világé és a szent helyeké lesz a főszerep. Negyven napig utcai koncerteket szerveznek, szimpóziumon kutatják az iszlám és más kultúrák kapcsolatát. Hidrellez címmel pedig tavaszköszöntő fesztivált rendeznek, ahol a legkülönbözőbb, többek között pogány és sámán-rítusok is helyet kapnak.


A víz periódusa javarészt a Boszporuszon zajlik majd: akkor szervezik meg az Európa a vízen című fesztivált, ahol a kontinens különböző városainak művészetével, zenéjével és konyhájával ismerkedhet a közönség. De rendeznek nemzetközi hajóparádét, valamint számos vízi versenyt és sporteseményt is, szeptemberben pedig a U2 koncertezik a városban.

Az évet a tűz periódusa zárja majd, amely a város jövőjére összpontosít a kortárs művészeti rendezvényeken keresztül. Tíz nemzetközi képzőművész tíz török alkotóval, valamint száz fiatal tehetséggel működik majd együtt az Életek és munkák Isztambulban című projekt keretében. De szerveznek építészeti biennálét, valamint design-hetet is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS