2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ion Bîrlădeanu: hajléktalanból világhírű képzőművész

2010. március 05. 16:34, utolsó frissítés: 2010. március 06. 12:51

A 63 éves bukaresti képzőművész kidobott folyóiratokból vágja ki a figurákat kollázsaihoz, amelyeket Londonban és Párizsban állítanak ki.Egészen két évvel ezelőttig Ion Bîrlădeanu koldulásból tartotta fenn magát Bukarest utcáin – ma viszont Londonban és Párizsban állítják ki kollázsait, amelyek több ezer euróért kelnek el egy-egy aukción. A 63 éves férfi kidobott folyóiratokból állítja össze hol játékos, hol komolyabb üzenetű munkáit, amelyeket nemrég a ...disznóból című kiállításon láthatott a kolozsvári közönség.


A képzőművész 1989-ben maradt munka nélkül, és a következő húsz évet hajléktalanként töltötte, időnként időszakos munkákat vállalva: többek között portásként vagy szemetesként dolgozott. “A társadalom pereméről érkező ember, aki felfedezte önmagát – mondta róla Alexander Nanau, aki dokumentumfilmet készített Bârlădeanu életéről az HBO-nak. – Lusta volt, de a szó jó értelmében, csak így maradt energiája alkotni.


Elbújt a társadalom elől,amelyben nem akart szerepet vállalni.” 2007-ben Bîrlădeanu megmutatta műveit Ovidiu Feneş képzőművésznek, aki beajánlotta Dan Popescu galériatulajdonosnak – mindketten azonnal felismerték a kollázsok értékét. Hat hónappal később Popescu megszervezte Bîrlădeanu első kiállítását, aki saját lakást és új fogsort is kapott. Tavaly Baselben, egy vásáron mutatták be néhány munkáját, pár napja pedig Párizsban nyílt meg kiállítása, ahol Angelina Jolie-val ebédelt.Bîrlădeanu filmet lát minden egyes kollázsban, amelyeknek ő a rendezője. “Ha Ceauşescu látná a munkáimat, megfordulna a sírjában. Ha akkor látták volna a munkáimat, levágták volna a fejemet, de ez az én bosszúm – fogalmazott. – Úgy érzem magam, mint egy herceg. Egy koldusból lehet herceg. De újra visszakerülhet az utcára.”

A képzőművész eddig mintegy 800 kollázst készített, és bár a kilencvenes évek végétől 2008-ig szünetet tartott, az utóbbi időben újra dolgozik. “Napóleont, Charles de Gaulle-t, Ion Gheorghe Maurert szeretem. A mai politikusok közül nem tetszik senki.


Hogy tetsszen valakinek egy Geoană?

Csak nézd meg, milyen kollázst csinálok róla, el is kezdtem, szamár lesz belőle, koronával a fején” - magyarázta az Evenimentul Zilei-nek adott interjúban. Elmondta, a legnehezebben egy hatvan alakos kollázsa készült el – de egyébként akár húszat is elkészít naponta. “Röptében körbevágom a legyet is” - büszkélkedett.


Jérôme Neutres, a Grand Palais francia galéria képviselője szerint Bîrlădeanu története ott van minden alkotás mögött, de nem ez a lényeg: fontosabb az, hogy eredeti, a művészeti áramlatoktól független munkákról van szó.

“Ion Bîrlădeanu veleszületett rajztehetségéből indul ki, filmet szeretne rendezni vagy szerepelni bennük, és egy olyan képzeletbeli pop-világot alkot meg, amely húsz évvel megelőzi a romániai recepciót. Minden kollázsában a hibrid pop-art találkozik a szürrealizmussal, és minden melankolikus gulág-hangulatot áraszt, amelyben a film és a brandek világa tűnt a szabadság egyetlen lehetséges közös nevezőjének” - fogalmazott Dan Popescu.

Forrás: Realitatea, EVZ, Cotidianul, Hotnews


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS