2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nebuló.ro: magyar nyelvtanulási lehetőség románoknak

Kérdezett: Sipos Zoltán 2010. május 24. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A honlapon jelenleg kezdő-közepes szintig lehet magyar leckéket venni, és folyamatosan fejlesztik.


Kik vagytok ti?

Kozma László (Laci): – Mérnök-informatikus vagyok (27), kutatóként dolgozom a Max Planck intézetnél. Ezen kívül saját webes projektjeimet fejlesztgetem (köztük a Nebulót).

Vass Judit (Judi): – Európai tanulmányok szakon végeztem (25), utána többek közt angolt tanítottam kisiskolásoknak. Jelenleg alapítványi munkával, pályázatok írásával foglalkozom.

Mindketten székelyudvarhelyiek vagyunk. Jelenleg Németországban tartózkodunk, azelőtt 3 évig Finnországban éltünk, azelőtt Kolozsváron jártunk egyetemre. Egyikünk sem filológus, de mindkettőnknek szenvedélye a nyelvtanulás.


>> A nebulo.ro itt elérhető >>

Laci: – Körülbelül 15 éve került kezembe Lomb Kató: "Így tanulok nyelveket" című könyve, és teljesen meggyőzött arról, hogy kellő kitartással és motivációval akár önállóan is megtanulhatunk egy idegen nyelvet.


Hogyan esett a választás éppen erre a névre? Ugyanis a nebuló kifejezés valószínűleg nem az első ami egy románnak eszébe ötlik a magyar nyelvtanulásról.

Laci: – Sokáig törtük a fejünket egy frappáns, könnyen megjegyezhető néven, végül Judi ötlete volt a Nebuló. Először egy tematikus oldalt képzeltünk el, amelyben ez a "nebuló" nevű figura visszatérő szereplője lenne a leckéknek. Később lemondtunk erről, mivel a rajztehetségünk nem tudott lépést tartani az ötleteinkkel, de úgy gondoltuk, így is jobb talán ez a név, mint egy általános leíró megnevezés mint pl. "invata-limba-maghiara.ro".

Judi: – Ugyanakkor könnyű kiejteni románoknak is, és bár nem túl gyakori, legalább ezzel is tanulnak egy új szót a látogatók.Milyen szintig tartanak a leckék? Szerintetek pusztán on-line módszerrel mi az a magyar nyelvtudás-szint, amit el lehet érni?

Laci: – A leckéket folyamatosan fejlesztjük. A jelenlegi anyag egy kezdő-közepes szintnek felel meg, de teljesen a nulláról indul. Igyekszünk olyasmit tanítani, ami hasznos lehet a mindennapi életben. Elsősorban azokat a nyelvtani fogalmakat próbáljuk elmagyarázni, amelyek jelentősen különböznek a két nyelv között. Ilyen például az, hogy a magyar nyelvben nincs hímnem, nőnem, vagy semleges nem, az igék tárgyas ragozása, és sorolhatnánk tovább.

Csupán on-line módszerrel valószínűleg nem lehet tökéletesen megtanulni egy nyelvet, de szerintünk ez önmagában unalmas is lenne, hiszen azért tanulunk nyelveket, hogy használjuk is azokat. Az oldal így inkább kiegészítője lehet egy átfogóbb nyelvtanulási stratégiának, illetve segít elindulni azoknak, akik teljesen kezdők.

Ha valaki elakad egy nehezebb kérdésnél, itt tisztázhatja azt. Ugyanakkor szeretnénk, ha egy kis közösség is kialakulna a nyelvtanulók között, hogy tapasztalatokat cserélhessenek egymással. A legtöbb látogatónknak, úgy
gondoljuk, bőven adódik a mindennapi életben is alkalma gyakorolni és tovább tanulni, akár magyar ismerőseik/rokonaik révén, akár könyvekből, filmekből, magyar médiából.

A célunk inkább kiegészíteni, rendszerezni ezt a tanulást, esetleg kedvet csinálni azoknak, akik nem is gondoltak rá, hogy a magyart is ugyanúgy meg lehet tanulni, mint az angolt vagy a franciát.

Hasonló on-line nyelvtanulás-portál tudomásom szerint több is létezik, én a livemocha.com-ot ismerem jól. A nebulo.ro talán abban különbözik a leginkább, hogy nem (vagy kevésbé) teszi a tanulást közösségivé, tehát a leckéket nem a felhasználók írják, mint ahogy a feladatok megoldását sem a közösség értékeli. Ti hogyan látjátok, mennyire működne egy ilyen közösség a nebulo.ro körül?

Judi: – A livemocha.com-ot csak futólag ismerjük, de több más nyelvtanuló oldalról tudunk. Mi is azt szeretnénk, ha kialakulna egy stabil közösség a Nebuló körül, akik megosztanák a tapasztalataikat, és segítenének egymásnak a tanulásban. Ugyanakkor az is fontos, hogy legyen "egy helyes" válasz, amire alapozhatnak a tanulók. Ha hibásan tanulunk meg valamit, azt nehéz később elfelejteni. A látogatók által készített leckéket is közölhetünk, ha kitaláljuk ennek a megfelelő módját, és persze ha lesz elég érdeklődő.

Egy bizonyos mértékig már most is működik ez a közösség: a leckékben található feladatok megoldásait sokan beírják a fórumra, és gyakran érdekes beszélgetések alakulnak ki. Hálásak vagyunk Gancz András tanár úrnak Temesvárról, aki önkéntesen javítja és segíti a tanulókat, és a mi román nyelvi hibáinkat is gyakran korrigálja.

Egy aktív és jól működő közösségi oldalt ugyanakkor nehéz létrehozni, a technikai feltételek mellett az is fontos, hogy a látogatók száma elérjen egy stabil értéket, könnyű legyen bekapcsolódni a társalgásba, és legyen valami, ami ösztönzi a látogatókat, hogy aktívan részt vegyenek. Ez a legtöbb oldalon egy bizonyos hírnév/népszerűség: ha olyasmit írok, amit a többiek hasznosnak ítélnek, pontokat kapok az oldalon belül. Mindezt nehéz úgy megtervezni, hogy egy jó közösséget eredményezzen, ezért vagyunk óvatosak.

Még egy szót a nyelvtanuló oldalak közösségi jellegéről: ez talán akkor a legfontosabb, ha egy távoli, idegen nyelvet tanulunk, például tibetiül. Akik a mi oldalunkon magyarul tanulnak, többnyire ismernek magyarul beszélőket a mindennapi életben, akiket kérdezhetnek, illetve akikkel gyakorolhatják az oldalon tanultakat. A közösség tehát adott az oldalon kívül is, ezért a mi dolgunk valamivel könnyebb.

Egy utolsó különbség a legtöbb nyelvtanuló oldalhoz képest, hogy azok általában részben üzleti vállalkozásként is működnek, és néha nem minden funkciójuk ingyenesen hozzáférhető. Mi a Nebulót szabadidőnkben, hobbiból szerkesztjük, és használata ingyenes.


Hány felhasználója van az oldalnak, és kik ők?

Laci: – Az oldal használatához nem szükséges semmilyen regisztráció, ezért inkább csak becsléseink vannak arról, hogy hányan látogatják. Eddig körülbelül 6000 ember láthatta, a látogatók fele többször is visszatért, több száz ember rendszeresen nézi, illetve feliratkozik a körlevélre. Részletesebb adatok: napi 100 látogatás, ami körülbelül 400-500 oldalmegjelenítés naponta, illetve körülbelül 10-12 ezer oldal havonta. A hatezres szám egyedi IP címekre vonatkozik, ami egy óvatos becslés a személyek számára: lehet olyan IP cím is, amit több személy használ, de olyan személy is lehet, aki különböző IP címekről nézte az oldalt.

Az oldalt nem reklámoztuk, így inkább csak ajánlások útján találhatnak rá az emberek, illetve néhány blog írt róla. Sokan találják meg az oldalt Google-kereséssel, olyan kulcsszavakkal, mint például "cursuri de limba maghiara". A látogatók nagy része erdélyi városokból van, bár meglepően sokan látogatják Bukarestből is.Természetesen nem ismerjük személyesen a látogatókat, de a fórumra írt üzenetek alapján elmondhatjuk, hogy sokan magyar barátaik, rokonaik vagy élettársuk miatt szeretnének magyarul tanulni, másoknak hasznos lenne a munkájuk miatt (pl. orvosok), mások egyszerűen csak kíváncsiak, vagy szeretnek nyelveket tanulni.


Milyen irányba tervezitek fejleszteni a portált? Gondoltatok arra, hogy kiegészítitek egy román modullal? Így a közösség is erősödhetne – a livemocha példájára románok tanácsokkal láthatnák el a magyarokat, és fordítva.

Judi: –A román nyelvtanulás magyarok számára valóban érdekes lenne, bár ez már valószínűleg meghaladná a mi erőnket. Ugyanakkor a romántanulásra sok alkalom adódik intézményes keretek között is, ezért talán ebben a témában nem lenne ennyire hiánypótló egy ilyen oldal. Valószínűleg a fórumon a jövőben hasonló témákat is indítunk majd, de legalábbis ami a leckéket illeti, mi igyekszünk a magyar nyelvre koncentrálni. Igaz, hogy az iskolai románoktatás mellett vannak, akik nem tanulnak meg jól románul, de ezen a problémán sokan gondolkodtak már, míg egy kisebbségi nyelv tanulása sokkal kevésbé feltérképezett terület.

Több ötletünk van még az oldal fejlesztésére, ezeknek jelenleg csak a szabadidőnk szab határt. A jövőben szeretnénk a már említett közösségi jelleget erősíteni az oldalon, elsősorban úgy, hogy olyan tartalom is legyen amiért érdemes rendszeresen visszalátogatni: például nyelvi játékok, feladványok, fejtörők.

Ugyanakkor szeretnénk élő chat lehetőséget a látogatók között, illetve kötetlenebb témájú fórumokat. Ebben is óvatosak vagyunk, mert nem akarjuk, hogy az oldal politikai, történelmi és egyéb viták színhelyévé váljon, ezeknek talán már elég fóruma van az interneten. Hasznos szolgáltatás lenne még a közvetítés tanulók és tanítást vállalók között, vagy akár a divatos tandem-tanulás közvetítése (x tanulja y anyanyelvét, y tanulja x anyanyelvét, így hetente összeülnek és ingyen tanítják egymást).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS