2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eurovision: a német Lena nyerte az utóbbi évek legjobb versenyét

B. P. E. 2010. május 31. 16:29, utolsó frissítés: 16:41

Norvégiában régi fényében csillogott a verseny, a lelkes közönségnek, a remek stábnak és néhány több mint tűrhető dalnak köszönhetően.


Meglepődhettek, akik évek óta az európai dalfesztivál elsilányosodására panaszkodtak: Norvégiában régi fényében csillogott a verseny, a lelkes közönségnek, a remek stábnak és néhány több mint tűrhető dalnak köszönhetően.

39 ország képviselője indult a 2010-es Eurovision dalfesztiválon, a döntőbe 25-en jutottak be. Szombat este pedig meglepően gördülékenyen, profin zajlott a nagy verseny, az egyetlen számottevő incidens az volt, hogy a spanyol versenyző előadása alatt nemkívánt elemek - vagyis fékevesztett nézők - is megjelentek a színpadon.

A norvégok valahogy elérték, hogy a sokórás show annak ellenére sem vált vontatottá, hogy a sokéves átlagnál talán csak egy picivel voltak jobbak a dalok. Remekbeszabott gegek, rögtönzésnek tűnő, jól előkészített megoldások, szimpatikus, egyéniséggel rendelkező műsorvezetők. Körülbelül ennyi kellett. Remek volt például az a montázs, amelyen az állófogadásra besereglett versenyzőkkel egyenként beszélgettek a műsorvezetők arról, hogy ha dióallergiájuk van, vigyázzanak, mert a sütemény nyomokban diót tartalmazhat. Nem a tipikus hogy vagy? jól érzed magad? stb. kényszerbeszélgetések.

További jó hír - és középtávon valószínűleg ez adhatja vissza a rendezvény egykori presztízsét - hogy az az újítás, hogy a pontszámok fele zsűritől, és nem közönségszavazatokból származik, sikeresen semlegesítette azt az etnobizinisz szagú katyvaszt, amelynek a lényege az volt, hogy csak az indulhatott eséllyel, aki olyan ország színeiben versenyzett, amely szerteszórta honfijait a nagyvilágban, vagy évszázados baráti és rokoni kapcsolatokat ápolt jópár környező országgal. Magyarán: Izland színeiben még Madonnának se lett volna esélye.


Talán ezzel is magyarázható, hogy Németország toronymagasan nyerte a versenyt a bájos Lenának köszönhetően, aki britebb akcentust produkált a briteknél, és egy butuska, de kommersznek mégsem nevezhető, szerethető dallal jött.A második helyen a török maNga végzett, előadásukban az emo és a heavy metál keveredik szimfonikus poppal és némi népzenei hatásokkal - szóval elég nagy katyvasz, szép teljesímény, hogy egyáltalán egybe tudták gyúrni.A harmadik pedig a román duó, Paula és Ovi lett, amivel megismételték az ország eddigi legjobb teljesítményét (korábban Luminita Anghel és a Sistem is harmadik lett).


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS