2024. július 22. hétfő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Árpád-kori templomot újítanak fel

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2010. június 14. 18:20, utolsó frissítés: 22:05

Bögöz 12. században épült temploma és ennek freskói megmentésén fáradozik az Új Ezredév Alapítvány. A kuratórium elnöke, Kovács Őrs Levente beszélt a dolgok állásáról.


A Hargita megyei Bögöz templomának felújítására vállalkozott a magyarországi Új Ezredév Alapítvány, amelynek tagjai már néhány éve tevékenykednek a falu épített örökségének megmentése érdekében. A hétvégén Bögözben szakmai konferenciát szerveztek, amelyen restaurátor szakértők, önkormányzati vezetők és Kelemen Hunor művelődési miniszter is részt vett. A munkálatok haladásáról Kovács Őrs Leventét, az alapítvány kuratóriumának elnökét kérdeztük.Miért koncentrál az Új Ezredév Alapítvány a bögözi műemlékekre?

Már az alapítvány alapító okiratában is szerepel a határon túli magyarság érdekében, megmaradásáért való tevékenység végzése, ezen belül a műemlékvédelmet kiemelt helyen kezeljük. Így kezdtünk foglalkozni a nemcsak romániai és magyarországi, hanem európai szinten is kiemelten védett bögözi templommal és sírkerttel. Miután a helyszínt többször is meglátogattuk, és több szakértőnek is kikértük a véleményét, arra a következtetésre jutottunk, hogy gyorsan munkához kell látni: a templomot ismertté tevő freskók a fal vizesedése miatt rohamosan vesztettek színvilágából és állaguk is romlik.Ekkor - tehát körülbelül másfél éve - döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk felgyorsítani a restaurálási tevékenységet. Korábban is segítettünk az egyházkerületnek, amiben tudtunk: a református műemlék sírkert helyreállítása megtörtént, gyakorlatilag 2004 óta járulunk hozzá a templom állagmegóvásához is.


A freskókon kívül további restaurálásra szorul a templom.

A szakmai körök álláspontja megegyezik a templom mostani állapotát illetően. Eszerint a falképek viszonylag sürgős beavatkozásra szorulnak: mielőbb meg kell oldani a tetőtéri vízelvezető rendszert. Bár nem sürgősen, de egyértelműen szükség van a kazettás mennyezet restaurálására is. Továbbá a kőrestaurátori munkák is szóba kerültek.


Úgy hírlik, még néhány engedély beszerzése szükséges ahhoz, hogy a restaurálási munkálatok elkezdődhessenek.

Véleményem szerint Romániában az engedélyeztetési eljárásnak soha sincs vége. De amennyire laikusként rálátok a dolgokra, az engedélyeztetési dokumentációnk kész van, így a templom gyakorlatilag már restaurálható. Még nem biztos, hogy sikerül, de már ígéretet kaptunk arra, hogy egyházi fenntartású tulajdonként maga a templom bekerül a román kulturális minisztérium restaurálási programjába, ugyanis csupán ebben az esetben lehet szó állami támogatásról.

Meglátásom szerint jelenleg egy adminisztrációs gubanc lépett fel: mindig a fenntartónak kell beterjesztenie a restaurálási programba ajánlott épület dokumentációját az illetékes minisztériumhoz, és én úgy tudom, hogy Bögöz temploma valami miatt lemaradt a szaktárca listájáról. A miniszter úr ígéretet tett arra, hogy amint lehet, kiküszöböli ezt a problémát.


Mekkora összegre van szükség a restaurálás kivitelezéséhez?

A restaurálási program összköltségvetése hozzávetőlegesen 470 ezer eurót tesz ki. Ez az összeg tartalmazza a tervdokumentáció elkészítését, az említett falfreskó-restaurálási, vízelvezetési munkák, farestaurálási tevékenység és az összes szakvélemény elkészítésének a költségét. Eddig személyes és céges forrásokból finanszíroztuk a tervdokumentáció elkészíttetését és engedélyeztetését – itt tartunk most.Úgy gondoltuk, hogy a magunk részéről már valamit letettünk az asztalra, ezért ha idén ténylegesen neki tudnánk állni a restaurálásnak, akkor az a legjobb, ha mielőbb találkozunk a román közigazgatási és illetékes központi irányítás képviselőivel: Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt, a református egyházkerület és a minisztérium vezetőit nem véletlenül hívtuk meg a hétvégén lezajlott konferenciánkra, ahol együtt próbáltuk megtalálni a módját annak, hogy közösen elindítsuk a restaurálási tevékenységet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS