2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fesztiválajánló: jazzes, táncos, régizenés

Fülöp Noémi 2010. június 29. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Temesváron a roma kultúra, Segesváron a középkor a főszereplő, de lehet népzenét is tanulni szászcsávási muzsikusoktól.


Aki nyugisabb nyári szórakozást szeretne, mint a Sonisphere vagy a Félsziget, számtalan kisebb fesztivál és tábor közül válogathat. Ezek vonzásköre legtöbbször egy városra vagy megyére terjed ki, de akadnak kivételek is, ahová külföldről is számos résztvevő érkezik.

Megtörténhet, hogy belépő nincs, vagy csak jelképes – és gyakran a helyszín ugyanakkora vonzerőt képvisel, mint maga a rendezvény. Ezúttal a jazzes, táncos, régizenés fesztiválok közül válogattunk, persze a teljesség igénye nélkül.


Második Mini Jazzfesztivál

Hol: Csíkszereda


Mikor: június 30., július 1-2.
Mennyiért: 60 lej
További infó: www.jazzfestival.ro

A jazzfesztivál tiszteletbeli házigazdája a magyarországi Frankie Lato (Látó Ferenc), sztárvendége pedig Micheller Myrtill, szintén Magyarországról, aki több népszerű tévéműsorban is felbukkant: a Megasztár énektanára és a Szombat esti láz zenekarának énekesnője volt. A rendezvény helyszíne a kívül-belül megújult, festői Mikó-vár.Június 30-án Blues-Napot tartanak, ahol Romániából Marcian Petrescu & Trenul de noapte, illetve Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers lép fel, míg Magyarországról Ferenczi György és a Rackajam koncertezik. Július 1-én és 2-án, a Jazz-Napokon lép színpadra Frankie Lato és Micheller Myrtill, akik mellett a Fuente de Vida, a Grencsó Realtime Kollektiva, Mircea Tiberian és Maria Răducanu, valamint Dennert Árpád és a Gyárfás IstvánTrió koncertje szerepel a műsorban.


Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Hol: Csíkszereda
Mikor: július 8-11.
Mennyiért: nincs belépő
További infó: www.musica-antiqua-hr.ro

A Régizene Fesztivál idén ünnepli 30. születésnapját, azaz különleges programra számíthatnak az érdeklődők. A szervezők a koncertek mellett mesterkurzusokat, előadásokat és gyermekprogramokat is kínálnak a közönségnek. Az egyik fellépő a fesztivál kezdeményezője, a Barozda együttes, akik egy, a 80-as években betiltott felvételüket jelentetik meg az alkalomra.


A Unicorn Ensemble Ausztriából érkezik a rendezvényre, Kobzos Kiss Tamás pedig a törökországi Erdal Şalikogluval és a nagykárolyi Deák Endrével zenél együtt. Két neves magyarországi együttes, a Musica Profana és a Musica Historica is fellép a fesztiválon. A rendezvény egyedi projektje, hogy a hazai barokk hangszeres muzsikusok közös koncertet tartanak Ulrike Titze barokk hegedűs vezetésével.


IRAF: a roma kultúra fesztiválja

Hol: Temesvár
Mikor: július 22-25.
Mennyiért: 58 lej
További infó: www.iraf.ro

A roma kultúrára összpontosító International Romani Art Festival (Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál) fénypontja a világ számos tájáról érkező, a hagyományos cigányzenétől a legfrissebb kísérleti műfajokig mindenféle hangzást felvonultató koncertek. Először lép fel Romániában a Balkan Beat Box, az elektronikus- és világzene brooklyni képviselője, akiknek koncertjeit cirkuszi előadáshoz is hasonlították.A magyarországi Mitsoura együttes Micura Mónika énekesnő hangjával varázsolja el a közönséget, aki többek között egyiptomi és indiai cigány dalokat is énekel. A koncertek mellett kiállítások, filmvetítések, vásár, színházi előadás is várja a közönséget.


Gărâna Jazz Festival

Hol: Gărâna
Mikor: július 22-25.
Mennyiért: 170 lej
További infó: garana-jazz.ro

Az eldugott Krassó-Szörény megyei falu Resicabánya közelében, meseszép környezetben fekszik: itt szervezik meg 14. alkalommal a Gărâna Jazz Festivalt. A rendezvényen fellép a svájci Elina Duni Quartet, illetve a világhírű Bela Fleck, Zakir Hussain & Edgar Meyer zenekara is, amely amerikai és indiai muzsikusokból áll.


A Marcin Wasilewski Trio Lengyelországból érkezik, míg a Brederode Quartet Hollandiából, a Muthspiel Trio pedig Ausztriából. De fellép a rendezvényen a magyarországi Djabe zenekar is, akik a magyar népzenét ötvözik a világzenével. A fesztivált az amerikai Patricia Barber, illetve a svéd Dan Berglund's Tonbruket koncertje zárja.


Segesvári Középkori Fesztivál

Hol: Segesvár
Mikor: (valószínűleg) július 23-25.
Mennyiért: jelképes összeg
További infó: sajtóhírekben

A várban megszervezett fesztivál évről évre számos turistát vonz bel- és külföldről: a szervezők célja visszahozni a középkor hangulatát a különlegességnek számító, lakott 13. századi vár utcáira. Az utóbbi években a szervezők gondosan ügyelnek arra, hogy a rendezvényre meghívott zenekarok, táncegyüttesek műsora valamilyen módon kötődjön a középkorhoz, és még a fesztivál alkalmával megszervezett vásáron is csak kézműves mesterek vehetnek részt.


Bár az idei fesztivál műsoráról még nem tettek közzé részleteket, az már biztos, hogy számos régizene-koncertre, reneszánsz táncházra, utca- és bábszínházi előadásra, illetve mókás középkori játékokra lehet számítani.


Gyimesi tánctábor

Hol: Gyimesközéplok
Mikor: július 25-augusztus 1.
Mennyiért: 280 lej (erdélyi résztvevőknek)
További infó: www.gyimesitabor.nextra.ro

A 14. alkalommal megszervezett Gyimesi tánctábor legnagyobb vonzerejét talán a helyszín képviseli: Gyimesközéplokon szervezik meg, ahol a lenyűgöző táj mellett az archaikus falusi életforma is egyedi élményt kínál. A napi öt óra tánc- és népdaltanulást négy óra esti táncház, előadások és számos alternatív program egészíti ki.


A népdaloktatásban adatközlő zenészek is besegítenek, az esti táncházban gyimesi, felcsíki is moldvai táncokat lehet tanulni adatközlő táncosoktól. Emellett állandó kézműves műhely működik majd, ahol bundahímzést, csipkehorgolást, karmantyúfán szövést, tojásírást, rovást, ostorfonást, bútorfestést és nemezelést lehet majd tanulni. A gyerekek számára napközit, este gyerektáncházat szerveznek.


Minimum Party

Hol: Kászonaltíz
Mikor: július 28-augusztus 8.
Mennyiért: még nem tudni
További infó: www.minimumparty.org

Az összművészeti alkotótábor helyszíne egy annyira eldugott Hargita megyei falu környéke, ahol még a busz sem jár, nincs térerő és nincs áram (szakácsnénik viszont vannak, sőt, a kocsma sem hiányzik). A műhelyek listája minden évben változatos: az érdeklődők egy-egy neves alkotó irányításával próbálhatják ki magukat a kiválasztott területen, vagy akár egyszerre több műfajban is.


Idén szerepel a kínálatban a vizuális művészeti műhely (vezeti: Márkus Barbarossa János), a zeneműhely (vezeti: Hána László), az íróműhely (vezeti: Selyem Zsuzsa), a mozgásszínház műhely (vezeti: Kozma Attila, Szabó Emese, Lőrincz Gyula), a fotóműhely (vezeti: Fekete Zsolt), a filmes műhely (vezeti: Fogarasi Gergely), a filozófia műhely (vezeti: Pálfalusi Zsolt), illetve a kézműves műhely (vezeti: Csergő Melinda). És persze nem hiányzik majd a tábori színházat biztosító Élboy sem.


Szászcsávási Népzene és Néptánctábor

Hol: Szászcsávás
Mikor: augusztus 8-15.
Mennyiért: 280 lej (romániai résztvevőknek)
További infó: www.szaszcsavas.hu

A Maros megyei falu zenekara világhírű, de gazdag és változatos a falu és a környék tánckultúrája is. A táncokat neves erdélyi és magyarországi néptáncegyüttesek vezetői és táncosai oktatják, a zenét viszont maguktól a Szászcsávási zenekar tagjaitól tanulhatják az érdeklődők.


A tábori zenekar szerepét az Üsztürü tölti be, amelynek tagjai a kolozsvári Brassai Sámuel Líceum Bogáncs néptánccoportjának zenekarában kerültek össze, majd a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes kísérő zenekaraként szereztek hírnevet Erdélyben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS