2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harmincéves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

2010. június 25. 11:10, utolsó frissítés: 11:26

16 koncert, 130 fellépő, 8 mesterkurzus. Július 5-én nyári egyetemmel indul a régizene egy hétig tartó ünnepe.


Idén 30. éve annak, hogy Csíkszeredában először megszervezték a Régizene Fesztivált.

A 2010-es fesztivál programját a visszatekintés, az ünneplés tölti ki, és, ahogy az eddigi években is, a hazai és nemzetközi hírnevű együttesek színvonalas koncertjei, mesterkurzusok, előadások és gyermekprogramok. A hatóságok által 1986-ban betiltott fesztivál 4 év szünet után 1990-ben indult újra.

2005 óta a fesztivál főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, társszervezői a Hargita Megyei Tanács és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A 2010-es fesztivál számokban: 7 nap, 16 koncert, 130 fellépő, 8 mesterkurzus, 5 közönség számára nyitott előadás, 5 ország. Az idei fesztivál fővédnöke Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter.A fesztivál helyszínei

A fesztivál eseményeinek fő helyszíne Csíkszereda. A koncerteket a Mikó-vár udvarába tervezték, eső esetén a Csíki Játékszín biztosít a résztvevők feje fölé tetőt. Koncerthelyszín lesz a hagyományokhoz hűen a Csíksomlyói Kegytemplom és a kiváló akusztikájú Szent Ágoston templom. Két koncert lesz hallható a Gyergyószárhegyi Lázár Kastélyban.

Minderről pontos információk a fesztivál honlapján olvashatók: www.musica-antiqua-hr.ro


Az idei fesztivál témája és kiemelt eseményei

A 30 éves jubileum jegyében számos esemény zajlik a fesztivál ideje alatt. Koncerteznek az egykori kezdeményezők: a Barozda együttes. Koncertjük, a fesztivál zárókoncertje, július 11-én lesz hallható a Mikó-vár udvarán. Ez egyben lemezbemutató is. Az együttes 1985-ben betiltott lemezanyaga lát napvilágot az alkalomra megjelentetett jubileumi kiadvány részeként, XVI–XVIII. századi erdélyi vonatkozású régizenét tartalmaz.

Az emlékkiadvány címe: Széllel tündökleni… Emlékek a harmincéves Csíkszeredai Régizene Fesztivál kezdeteiről. Visszaemlékezéseket, korabeli sajtószövegeket, régi fotókat, továbbá a lemez dalszövegeit tartalmazza. A kiadványt Cseke Gábor és Simó József, a Barozda együttes vezetője szerkesztette.

A jubileumi események sorába tartozik az a beszélgetés, amelyet a Nyári Egyetem keretén belül szervezünk: Harminc év távlatából… Beszélgetés a Régizene Fesztivál kezdeteiről címmel. Moderál: Simó József (Svédország) és Pávai István (Magyarország). Időpont és helyszín: július 9. 16 óra, Nagy István Művészeti Líceum. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, akinek emlékei vannak a kezdetekről, de természetesen a későbbi évekre vonatkozóan is várunk reflexiókat.

Hazai együttesek, a nagykárolyi Collegium, az idén 10 évet töltő kolozsvári Flauto Dolce, a bukaresti Lyceum Consort, a baróti Kájoni Consort és a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi zenészekből álló Codex együttes koncertje ugyancsak része a visszatekintő ünneplésnek.

Társult műsorgyártói minőségben a fesztivál kiemelt partnere a Román Televízió, amelynek fontos szerepe volt a 80-as években a fesztivál népszerűsítésében és dokumentálásában. A Román Televízió bukaresti magyar adásának köszönhetően korabeli felvételeken láthatjuk viszont a korábbi fesztiválok szereplőit, résztvevőit.

Premier a fesztivál nyitóünnepségén: Nyugat-Európa kiemelkedő együttesének, az ausztriai Unicorn Ensemblenek a koncertjét hallhatja első ízben Romániában a közönség.

A fesztivál egyedi projektje a Barokk Fesztiválzenekar koncertje. A zenekar kimondottan a fesztivál idejére jön létre barokk hangszereken játszó, hazai zeneszékből, akik közül néhányan külföldön tevékenykednek. Célja, hogy összefogja a különböző kamaraegyüttesekben tevékenykedő hangszereseket. A koncert művészeti vezetője Ulrike Titze (Drezda, Németország).

Az idén 60. születésnapját ünnepeli Kobzos Kiss Tamás, ugyanakkor huszadik alkalommal lép fel Csíkszeredában, közösen muzsikálva azokkal, akikkel az elmúlt években együttműködött, Kuncz Lászlóval és a Musica Historicával.

A nagykárolyi Collegium együttes Babrik József szerzeményeiből játszik. Babrik reneszánsz stílusban írt dalokat a XX. század közepén, a 2010-es év posztumusz Tinódi-lant díjas kitüntetettje, nevéhez szorosan kapcsolódik az erdélyi régizene mozgalom elindítása.


A fesztivál gyermekprogramjai

Július 10-én, szombaton a Mikó-vár udvarában játszóházak, gyerekkoncertek lesznek. Fellép a Schola Cantorum (Farkaslaka) és a Dargason (Kolozsvár) gyermekegyüttes.


A III. Régizenei Nyári Egyetem, július 5–10.

A tanulni vágyó muzsikusokat már július 5-től 8 mesterkurzusra várjuk a III. Régizenei Nyári Egyetem keretén belül.

Mesterkurzusok:

barokk hegedű - Ulrike Titze (Németország)
barokk oboa - Guido Titze (Németország)
csembaló - Erich Türk (Románia)
viola da gamba és számozott basszus – Ilse L. Herbert (Románia)
ének - Andrejszki Judit (Magyarország)
furulya és fuvola - Széplaki Zoltán (Magyarország)
lant és gitár - Kónya István (Magyarország)
reneszánsz és barokk táncok - Kovács Gábor (Magyarország)

A Nyári Egyetem keretén belül a közönség számára nyitott előadásokra hívják az érdeklődőket július 5–9. között, naponta 16 órai kezdettel:

1. Kovács Gábor (Magyarország): A magyarországi táncos források nyugat-európai kapcsolatai a XVII–XVIII. században

2. A cselló és a viola da gamba - Kostyák Előd (Brassai Sámuel restaurált csellóján játszik) és Salat Zakariás Soma (viola da gamba) előadása, közös szervezésben a kolozsvári Amaryllis Társasággal.

3. Csörsz Rumen István (Magyarország) és Széplaki Zoltán (Magyarország): A furulya mikrokozmoszában: emlékező beszélgetés Czidra László 70. születésnapján

4. Sudár Balázs (Magyarország): A középkori világi zene és a kelet - egykor és ma

5. Harminc év távlatából… Beszélgetés a Régizene Fesztivál kezdeteiről. Moderál: Simó József (Svédország) és Pávai István (Magyarország)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a III. Régizenei Nyári Egyetem zárókoncertjére, 2010. július 10-én 15 órától, a Nagy István Művészeti Líceum aulájába.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS