2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit olvas szabadságon Szakáts István?

2010. július 13. 14:35, utolsó frissítés: 14:38

Filozófia, társadalomkritika és film noir – regény, sci-fi és képregény formájában. Nyári könyvajánló sorozatunk második része.


A Szakáts István új média-művész ajánlotta nyári olvasmányok nem fekszik meg az olvasó gyomrát, pont eléggé tartalmasak ahhoz, hogy a vakációs ejtőzés közben formában tartsák az agysejtjeidet.
Robert M. Pirsig: A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete
regény

„Könnyű, utazásokkal tele, a sátorban lefekvés előtt 2 oldallal végy magadhoz belőle. Horizonttágító hatású, és nem fekszi meg a gyomrot” - mondja a könyvről Szakáts István.

Az először 1974-ben kiadott könyv főszereplői egy édesapa és fia, akik 17 napos motorkerékpáros körútra indulnak az Egyesült Államokban, és akikhez az első kilenc napban egy ismerős pár csatlakozik. Esti beszélgetéseikben a filozófián, pszichológián, a 20. század társadalmán át egészen a motorkerékpárok javításáig számos témában mélyednek el – tulajdonképpen ezek a beszélgetések képezik a regény gerincét.


Ray Bradbury: Marsbéli krónikák
novellák

„Humanizmuskoncentrátum. Az augusztusi meteorzáporokat hanyatt fekve kedvelőknek különösen ajánlott. Hatását a másnapi kérődzés hatására maximizálja.”

A sci-fi irodalom amerikai óriása 1950-ben, karrierje csúcsán írta a Marsbéli krónikákat. Az amúgy fordulatos történetek mélyén társadalomkritika, az atomkor félelme, az egyszerű emberi élethez való ragaszkodás, és a rasszizmus elutasítása rejtőzik. 1980-ban a novellák alapján tévésorozat készült, amelyet Bradbury „egyszerűen unalmasnak” talált.


Frank Miller: Sin City

képregény

„Az örök tinédzserkor tesztoszteron- és lőporszagú elixírje. Szedése minden korosztálynak javallott. Az adagok fáradtolajjal megkenve jobban csúsznak.”

A filmet biztosan láttad már – a képregény hangulata ugyanilyen lesz: Frank Millert a noir hangulatú képregények mestereként ismerik a műfaj rajongói. Ő rajzolta a Pókember-, Daredevil- vagy a Batman-történetek számos részét, de az ő munkája a nemrég szintén megfilmesített 300 is. A Sin City egész képregénysorozat, azonban a színhely: a „bűnös város” végig ugyanaz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS