2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit olvas szabadságon Nagy Boglárka?

2010. július 23. 09:18, utolsó frissítés: 09:18

A kolozsvári Francia Kulturális Központ munkatársa három keleti könyvet ajánl a hosszú nyári délutánokra.


Szeretek különböző stílusú és tematikájú könyveket olvasni párhuzamosan, és igyekeztem ennek megfelelően 3 eltérő jellegű könyvet ajánlani… ami közös bennük, hogy mind „keletről” érkeztek.
Betsy Udink: Allah és Éva - Az iszlám és a nők
Nyitott Könyvműhely, 2008

Riportkönyv, tehát könnyed hangnemben sok információt adagol kevésbé könnyed élethelyzetekről. A cím szerint az iszlám és a nők kapcsolata a történetek legfontosabb összekötő eleme, de ennél sokkal tágabb a témakör – már csak azért is, mert Betsy Udink igyekszik elég támpontot adni az olvasóinak, hogy megértsék Pakisztán történelmének töredékeit. Néha bosszantóan nyugat-európai a szerzőnő hozzáállása, máskor azonban megható, ahogyan egy-egy szereplőjét ábrázolja.

A könyv fülszövegéből:
Betsy Udink 2002 és 2005 között Pakisztánban élt: az ottani mollák szerint az iszlám az egyetlen vallás a világon, mely valódi jogokat biztosít a nőknek. Udink vizsgálni kezdte a kérdést, de jogok helyett becsületgyilkosságok százaira bukkant. Találkozott büszke, talpig kendőkbe burkolt muzulmán nőkkel, de elment egy börtön női barakkjába is, ahol embertelen körülmények közt tartják a mondvacsinált indokokkal letartóztatott nőket.


Rohinton Mistry: India, India (2 kötet)
Ulpius-ház, 2007

Egy barátnőm ajánlására olvastam el ezt a kétkötetes nagyregényt. Majdnem 1000 oldal. Ijesztő a hossza, de figyelembe vettem a műfajt – szórakoztató irodalom, és a címet – India, és belevágtam. Aztán három-négy hét alatt felfaltam mindkét kötetet. Többet sírtam, mint nevettem az olvasáskor, nagyon szerettem a szereplőket és örültem annak a néhány bombayi helyszínnek, amit felismertem. Ha valakinek hosszú a vakációja, vagy hajlandó munkaidő utáni estéken meghosszabbítani, érdemes kézbe venni Rohinton Mistry könyvét.

A könyv fülszövegéből:
Egy fiatal özvegyasszony és három albérlője: egy baráti házaspár jólelkű fia és két szabó. Négy különleges ember, akik a kasztrendszer árnyékában tanulják meg a barátság, a szerelem és az összetartozás örök leckéit. Egy igazi, távlatokon átívelő nagyregény az álmok és babonák, a remények és harcok közt vergődő Indiában.

Ljudmila Ulickaja: Odaadó hívetek, Surik
Magvető Kiadó, 2007

Ulickaja kortárs orosz írónő, legutóbbi szépirodalmi szerelmem. És mivel néhány éve nagy hévvel kezdték el lefordítani úgy magyarra, mint románra, a regényei elérhetők minden menyiségben, bármelyik könyvesboltban. Ez most csak egy a sok regénye közül; ezúttal egy kedves, szolgálatkész, nőszerető fiú magánélete eseményeinek szenvtelen ábrázolása.

A könyv fülszövegéből:
Surik Korn csinos, udvarias, szolgálatkész fiú, a nők álma. Már tizenhétéves korában egyedülálló édesanyja egyetlen támasza. Az idősebb festőnőhöz, aki kamaszfiúként elcsábítja, hosszú éveken át hűséges marad. Lefekszik a csúnya évfolyamtársnőjével, mert más nem szánná meg szegényt. Egy másik lánnyal névházasságot köt, hogy legyen apja a lány törvénytelen gyerekének. És így tovább. Csak az a kérdés, mihez kezd Surik az életével, amikor felbukkan az igazi szerelem...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS