2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első romániai HBO-sorozat: Marcel Iureş, a luxuspszichológus

hírösszefoglaló 2010. szeptember 21. 09:24, utolsó frissítés: 09:24

A sorozat rendezői Adrian Sitaru és Titus Muntean, az első 45 részt nemrég forgatták, a premier pedig decemberben lesz.


Nemrég fejezték be az În derivă (Sodródásban) című sorozat első, 45 részből álló évadjának forgatását: az első romániai HBO-produkció főszerepét az egyik leghíresebb román színész, Marcel Iureş alakítja. A stáb 21 hétig dolgozott megállás nélkül (leszámítva a hétvégéket), a producerek pedig nagyon elégedettek voltak. Iureş Andrei Poenaru,


egy luxuspszichológus szerepét alakítja,

akinél a hét négy napján más-más páciens kopogtat, az ötödik napon viszont maga is meglátogat egy pszichoterapeutát. A 25 perces epizódok egy-egy találkozásról szólnak majd, és december 6-tól minden hétköznap sugározzák őket. A sorozat rendezői Adrian Sitaru és Titus Muntean, akik felváltva dolgoznak a részeken.


Hétfőnként Nora, egy intelligens és vonzó, azonban édesanyja elvesztése miatt keménnyé vált nő kopogtat majd Andrei ajtaján – az őt alakító Maria Dinulescu a California Dreamin' vagy a Pescuit sportiv című filmekből lehet ismerős a közönség számára. Kedden Victor (Vlad Zamfirescu), a hadsereg különleges alakulatának tisztje a soros, egy arrogáns alak, aki gyerekeket gyilkolt Afganisztánban.

Diana (Maria Mitu) fiatal talajtornász, aki balesetet szenvedett, Andrei feladata pedig pszihológiai állapotát felmérni. Csütörtökön Tudor és Ruxandra érkeznek párterápiára, akik házasok, van egy gyerekük, és nem tudják eldönteni, hogy vállaljanak-e még egyet. Tudort Bogdan Dumitrache alakítja, aki a Moartea domnului Lăzărescu című filmben is játszott, Ruxandrát pedig Andreea Bibiri. Valahányszor egy páciens előhozakodik egy problémával, rájön, hogy


valami ennél fontosabb gonddal kellene foglalkoznia.

Péntekenként Andrei saját pszichoterapeutáját látogatja meg: Maria Pascali (Tamara Creţulescu) egyben a pszichológus oktatója is volt. Fontos szerepet játszik a történetben Laura (Gabriela Butuc), Andrei szigorú, de bizonytalan felesége és Alexandra (Laura Ilie), lázadó, de érzékeny lánya is.


Az În derivă alapját egy izraeli sorozat, a Hagai Levi által létrehozott Be Tipul képezi, amelyet Amerikában In Treatment címmel, Gabriel Byrne-nel a főszerepben vettek át. „Lenyűgöz a pszichológia” – nyilatkozta a Mediafaxnak Adrian Sitaru. Hozzátette, nem teljesen járatlan a témában, de tulajdonképpen nem volt szüksége sok szakmai tudásra. „Két ember közötti beszélgetésről van szó” – fogalmazott.

Titus Muntean is elmondta, nem készültek különösebben a forgatásra, hiszen a pszichológiai rész nagymértékben a forgatókönyv függvénye. „A pszichoterápia gondolata nem túl elterjedt a romániai mentalitásban – fogalmazta meg Marcel Iureş. – Ugyanakkor sok nagyon jó pszichológusunk, pszichiáterünk van.”

A színész hozzátette, sokat olvasott, dokumentálódott a szerephez – az egyik legfontosabb kérdés számára az volt, hogy


a pszichológusok magukra ismerjenek a sorozatban,

ugyanakkor az ne is legyen sértő rájuk nézve. Iureş úgy vélte, nehezebb sorozatban, mint mozifilmben játszani, a formátum által megkövetelt korlátok miatt, és emiatt nagyon sok sorozatszerepet visszautasított már, köztük külföldieket is.

Maria Dinulescu a Hotnews riporterének árulta el, hogy nem találja szimpatikusnak az általa alakított Norát – de megpróbálta emberibbé tenni. A szerephez számos, a színésznő és valószínűleg a közönség számára is kellemetlen téma is hozzátartozik: édesanyja elvesztésének traumája kemény, férfias nőt faragott Norából, akinek 15 évesen viszonya volt egy 30 éves férfival.

Ráadásul Nora orvosnő, akinek hivatását Maria Dinulescu igazi orvosokkal beszélgetve próbálta megérteni. „Elmondták, hogy olyan helyzeteket kell megoldaniuk, ahol életről és halálról van szó, ez pedig arra készteti az embert, hogy pragmatikusan viszonyuljon a külvilághoz” – számolt be.

Andrei Crețulescu producer mindehhez azt tette hozzá: inkább a mozi, mint a televízió műfajához próbálták közelíteni a sorozatot. A munkájukat nehezítette az is, hogy a 45 rész kétszer több, mint egy átlagos amerikai sorozat részeinek száma, és négyszer hosszabb, mint egy nagy-britanniai sorozat. Az első részt december 6-án láthatja a közönség.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS