2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Morgen: road movie, utazás nélkül

B. P. E. 2010. október 04. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

Marian Crişan első nagyjátékfilmje úgy tud vígjáték lenni, hogy közben végig komoly marad. Hatházi András és Yalçin Yilmaz tökéletes partnerei az atmoszféra megteremtésében.


Nelu Nagyszalonta mellett él fásult-morcos feleségével, a helyi Penny market biztonsági őreként dolgozik, csak a hajnali horgászat érdekli, meg egy kicsit talán az is, hogy megjavítsa házikója tetejét. Egy reggel horgászás közben egy kurd menekültbe botlik, akinek, szinte reflexből, segítségére lesz. A határsértő idegen Németországban élő fiához igyekszik, és még pénzt is felkínál Nelunak, hogy segítsen neki. Nelu azt ígéri, holnap indulnak.

Marian Crişan első nagyjátékfilmje az egyszerű, csendes és szelíd szalontai férfi és az izgága, hadaró törökországi menekült kapcsolatára épít, és ehhez megtalálta a tökéletes partnereket is Hatházi András és Yalçin Yilmaz személyében. A két színész a forgatás során ismerte meg egymást, a kolozsvári színész valószínűleg máig sem érti, miket mondott neki Yilmaz törökül, de ez csak jót tett a filmnek. Crişan rendkívül jó terepismerete (ő is nagyszalontai) illetve a rengeteg nem profi szereplő pedig csak hozzátett az autentikus fílinghez.


Marian Crişan filmje úgy tud vígjáték lenni, hogy közben végig komoly marad. És ez egy hatalmas érdem. A szituációk ugyan komikusak, de hihetőek, a szereplők nem elnagyolt, sztereotip figurák, hanem hús-vér, köztünk járó emberek, a kisváros gödrei és cégérei valódiak, és Hatházi András úgy simul ebbe a tájba, mintha a csónakos motorbiciklije által évtizedek alatt felvert por bőrébe ivódott volna. A Morgen olyan, mint egy road movie, de az utazás itt nem az utakon zajlik.

A Morgen nagyon lokális és ugyanakkor nagyon globális. A helyszín egyértelműen Nagyszalonta, a szereplők félreérthetetlenül határmentiek és erdélyiek, a határőrök pedig összetéveszthetetlenül a román-magyar határon állnak. De a kiüresedő kapcsolatok, a monoton élet, a menekültek, az idegen befogadása és beépülése nagyon is globális témák.
A Morgenben szinte minden a helyén van, a kezdő képsor allegorikus ereje, a film ritmusa, a párbeszédek természetessége, a minimalizmus (a minimális díszletektől a kézikamerázáson és a természetes fény használatán át a filmzene mellőzéséig) a román film újhullámának legjobbjai közé emeli, de valamiben mégis nagyon különbözik a többi fiatal alkotó filmjeitől. Ez pedig a Morgenből áradó melegség.

Nehéz tetten érni, hogy ennek a melegségnek melyek a konkrét megnyilvánulási formái, de az biztos, hogy a szegényes körülmények, a szürkeség ellenére nem sajnálattal követjük az eseményeket, hanem jól érezzük magunkat ezen emberek közt. Mintha otthon lennénk benne.A locarnói filmfesztiválról négy díjat – köztük a zsűri különdíját – elhozó alkotás erdélyi bemutatója szombaton volt a kolozsvári Cinema Cityben, a közönség egyértelműen pozitív fogadtatása mellett. A film készítői hamarosan vándorvetítéseken mutatják be a Morgent több Bihar megyei településen.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS