2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan röpített 40 asszonyt a hetedik mennyországba a próféta?

B. D. T. B. D. T. 2010. december 20. 19:33, utolsó frissítés: 2010. december 21. 17:04

Hogyan szedik, pörkölik, őrölik, mi a titka a bécsi kávénak - kiderül ez is a Csíki Székely Múzeum nemrég megnyílt kávétörténeti kiállításán.


Ha belegondolunk, több éve vagy akár évtizede kávézunk többé-kevésbé rendszeresen, ám mindeddig nem tudtunk túl sokat a “fekete leves” történetéről – írták a látogatók a Csíki Székely Múzeum vendégkönyvébe. Csak egyetérteni tudok: a december 10-én nyílt kávétörténeti kiállítás egyszer s mindenkorra helyrerakja a fejünkben a kávéval kapcsolatos, elszórt információmorzsákat.

Mi a különbség például a hamburgi, bécsi, francia és olasz pörkölés között? Miért a frissen őrölt kávé főzete az igazi? Milyen hatással van a koffein a szervezetre? A tájékozódást angol és magyar nyelvű, színes képekkel illusztrált pannók segítik; a szövegek román fordítása külön egy nyomtatott lapon olvasható.

“Ez a kiállítás egy olyan sorozatba illeszkedik, amelynek már voltak előzményei. Néhány éve a székelyföldi múzeumigazgatókkal született az az ötletünk, hogy jó lenne Magyarország néhány szakmúzeumából érdekesebb kiállításokat – főleg olyanokat, amelyek alkalmasak a vándoroltatásra – elhozni, és Székelyföldön időszakos kiállítások formájában sorozatként bemutatni. A legkorábbi a sztereofotó-kiállítás volt, ez a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténeti tárából jött, az idén a Pestis – a démoni ragály került még sorra, amelyet szintén körbehordoztunk” – mesélte Gyarmati Zsolt múzeumigazgató.

A kávé fogalmához nagyon sok minden társítható. A kávé mint gyümölcs termesztésének, szüretelésének a történetét is érinti a kiállítás, a tárgyak révén azonban elsősorban az elkészítés technikatörténetére fókuszál, magyarázta Gyarmati.

Van ugyanakkor a kávéfogyasztásnak is egy kultúrtörténete, ami a kávéházakhoz köthető, ez történészként egyébként a múzeumigazgató saját kutatási témája. A gépesítés kora kihatott a kávézás kultúrájára is; megjelennek a kávégépek, felgyorsul és diverzifikálódik a kávékészítés technológiai fejlődése, a kiállítás ezt mind végigköveti – emelte ki Gyarmati.

Múzeumi tárgy immár a nagyanyáink által még használt, ötvenes, hatvanas, hetvenes években elterjedt kávéőrlő, -főző is. Talán akad néhány háztartás, ahol még betöltik funkciójukat, de leginkább az a jellemző, hogy amint megjelentek az újabb, “modernebb” gépek, a régieket kidobták. Pedig nem szabadna teljesen megfeledkezni róluk, a világ élmúzeumaiban, pl. Svédországban a mai tárgyakat is gyűjtik – hívja fel a figyelmet Gyarmati.

“Okosan, átgondoltan, de gyűjteni kellene a mai tárgyakat is. Sok mindenünk van, gyűjtöttünk az évek folyamán, de mennyire örülnék például egy kenyérjegynek! A múzeumi kollégák és ismerőseik a legnagyobb adakozók, mindenkit megkérünk, hogy hozza be az ilyen kortörténeti emlékeket” – tette hozzá.

A kiállítás mellé kávéház is nyílt a Csíki Székely Múzeumban, ahová hétközben is be lehet ülni, de leginkább hétvégén kínál érdekes programokat. A látogató végigvonul a termeken, és az élmény még friss, amikor belép a kávéházba.

Füstmentes, kulturált, érdekes programokkal csalogató helynek tervezték, ahol kávé- és teaféleségeket, illetve alkoholos italokat is lehet fogyasztani. “A lényeg, hogy idevonzzuk az embereket, jöjjenek hozzánk, itt vannak programok.

Ugyanakkor egy olyan réteget is meg akarunk célozni, aki amúgy járna kávéházba, de nem szereti a füstös helyeket” – magyarázta Gyarmati. Lesz sanzonéneklés, dzsesszzongorázás, színészek olvasnak föl, jóslás kávézaccból, bemutatkozik a székelyföldi irodalom, kávékészítéssel kapcsolatos bemutató, előadás a kávéházakról helyi adalékokkal fűszerezve.A kiállítás utolsó darabja ez a kávéfőző gép:A kávétörténeti kiállítást a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumból hozták el, de vannak darabok a Fazekas és Kimmel Gyűjteményből, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumtól, illetve a Magyar Iparművészeti Múzeumtól is. Az első helyszín Csíkszereda, utána következik Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, majd végül Marosvásárhely. Egy évig vándorol a kiállítás, több mint 200 tárggyal.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS