2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magma: sikerült létrehozni Erdély egyik legprofibb kiállítóterét

B. D. T. B. D. T. 2010. december 29. 16:35, utolsó frissítés: 2010. december 30. 15:12

Van egy állandó közönség, aki magabiztosan jár a kiállításokra: a szentgyörgyi kortárs művészeti kiállítótér működtetői Kézdivásárhelyen mutatkoztak be.


Havi átlagosan 500 látogató, 10 kiállítás és 7 katalógus: ez a mérlege a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér idei tevékenységeinek. A kiállítótér működtetői – Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila, Vetró Barnabás (Magma Kortárs Közeg Egyesület) - közönségtalálkozót és szakmai beszélgetést tartottak december 27-én este a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Art Caffe pincéjében. A kötetlen, családias hangulatú beszélgetésre – ahol Kozma Levente, a temesvári Simultan kísérleti művészeti fesztivál főszervezője is tartott egy rövid bemutatót – mintegy 30 résztvevő jött el.Kispál Attila és Vetró Barnabás felidézték a Magma keletkezésének történetét; érdekesség, hogy néhány éve még olyan ötlet is felmerült, hogy a beszélgetés helyszínén, a Vigadó pincéjében hozzanak létre kortárs művészeti kiállítóteret. 2007-ben jött képbe a jelenlegi helyszín, a Sepsiszentgyörgy központjában lévő Bazársor saroképülete; a fiatal művészek akkor egy kiáltványban körvonalazták elképzeléseiket, és több sajtóorgánumban is beszéltek tervükről. Kispál Attila szerint


a médiamegjelenés is nagyban segítetteaz előkészítő és lobbimunkát. Végül valóban kaptak termeket a Kovászna Megyei Tanácstól, ha nem is az összes helyiséget, amit kértek.

>> Legyen övék a tér: 2008-as interjúnk és a 2007-es kiáltvány szövege itt olvasható >>Az épület felújításakor figyelembe vették javaslataikat a tér belső kialakításával kapcsolatban. Így sikerült létrehozni


Erdély egyik legprofibb kiállítóterét,

és sikerrel bekapcsolni a város életébe. Van már egy állandónak mondható közönség, aki magabiztosan jár a kiállításokra, a látogatottság jónak mondható, és ez a kiállítótér központi fekvésének is köszönhető – mondta.

A Magma működésének alapköltségeit az anyaintézménytől, a Székely Nemzeti Múzeumtól kapja; a programokra elsősorban pályázatok útján tudnak forrásokat szerezni.

Kispál Ágnes-Evelin az április elsején megnyílt Magma kiállítótér éves programjáról beszélt, bemutatva a plakátokat és a megnyitókon készült fotókat. Mivel maga a Magma Kortárs Közeg Egyesület csak nemrég jött létre, addig is az Etna Alapítvánnyal működtek együtt a kiállítások és rendezvények megszervezésekor.A programokat Sepsiszentgyörgyön offline is népszerűsítik, kávézókban, kocsmákban lehet megtalálni szórólapjaikat, de amúgy


elsősorban online nyomulnak,

levelezőlistákon, közösségi hálózatokon, illetve természetesen saját honlapjukon lehet tudomást szerezni a soron következő rendezvényekről. A tervezett kiállítások közül egyetlenegy maradt el, haláleset miatt.A szórólapokon testvérintézményükkel, a szomszédos Gyárfás Jenő Képtárral közösen népszerűsítik programjaikat, ezzel is jelezve, hogy a kiállítótér és a képtár nem riválisok, hanem kiegészítik egymást.

A nemrég zárult, MEME című, Kozma Levente Rareş Moldovannal közös kiállítását az alkotók direkt a Magma terébe szabva képzelték el. A művészek a mémeket – ismétlés útján, ragályként terjedő információmintákat – próbálják tetten érni, Moldovan grafikákkal, Kozma háromdimenziós alkotásokkal, jelentésüket veszített, más kontextusba helyezett tárgyakkal. A kiállítás katalógusához a neves bukaresti „információs díler”, Ştefan Tiron írt bevezetőt.

Az idei év legutolsó, egyúttal a legnagyobb vitát is kavaró kiállítása a január 9-éig látogatható Felkarolandó, felejthető, felejtendő. Turul – tudok jobbat.

Januárban a Magmában az Art’s Anniversary 2011 című csoportos kiállítás tekinthető meg, a képtárban – a Panteon állandó tárlat mellett – látogatható még a háromszéki képzőművészek téli tárlata. Februárban a kiállítótérben Baby on Board, a képtárban Boldogasszony címmel nyílik egy-egy csoportos kiállítás. Áprilisban a Magmában Irsai Zsolt és Kali Szabolcs emlékkiállítását szervezik meg a Mester és tanítványa sorozat harmadik részeként.

Kozma Levente röviden ismertette a Simultan nemzetközi videó- és médiaművészeti fesztivált. Elsősorban külföldi művészek jelentkeznek, talán azért is, mert a szűkös költségvetésbe nem fér bele, hogy pénzbeli díjakkal jutalmazzák a legjobb alkotásokat. Hangsúlyozta, hogy egy teljesen nyitott versenyprogramról van szó, ami azt jelenti, bárki beküldheti előszelekcióra videómunkáját, próbálkozását. Általában minden évben a beérkezett videók mintegy 30 százalékát vetítik le a temesvári fesztiválon. A főszervező videók vetítésével zárta bemutatóját.A berlini laptoporchestra a 6. SimultanonFesztiválpromó 2008-ból

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS