2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit várhatunk idén a román filmrendezőktől?

2011. január 04. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Nehéz előre megjósolni, melyek a Cannes- vagy Berlinale-esélyes filmek a listából – de ettől függetlenül érdemes odafigyelni rájuk.


A romániai filmek esetében nehéz előre megjósolni az országbeli premier dátumát, hiszen egyes esetekben maga a forgatás késik, máskor pedig a rendezők várják ki a bemutatóval egyik vagy másik neves külföldi fesztivált (ezeken általában olyan filmek vehetnek részt, amelyeket nem vetítenek még a mozik). Így esett meg, hogy a 2011-re várható filmek listáján több olyan produkció is szerepel, amelyeket tavalyra vártak.

Ilyen például Cristi Puiu Aurora című alkotása, amely azért maradt ki ebből a válogatásból, mert valószínűleg azok számára is ismerős már, akik nem nézték meg a TIFF alkalmával. Dan Piţa Ceva bun de la viaţă (Valami jó az élettől) című filmje esetében viszont megjósolni is nehéz a romániai bemutató dátumát, amely attól függ, hogy melyik nemzetközi szemlére hívják meg az alkotást.


Undeva la Palilula (Valahol Palilulán), r.: Silviu Purcărete

A neves színházi rendező első filmje, amelyben többek között Dimény Áron is főszerepet kapott, szintén a régen várt mozik sorát gyarapítja. A romániai viszonylatokban szokatlanul nagy (1,6 millió eurós) büdzséjű alkotás a kommunizmusbeli mindennapokról szól. A film a tervek szerint 2011 márciusa környékére készül el, ám a mozibemutató valószínűleg az év fontosabb fesztiváljainak lejártáig várat magára – kis szerencsével a TIFF közönsége már láthatja az alkotást.
Din dragoste, cu cele mai bune intenţii (Szerelemből, a legjobb szándékkal), r.: Adrian Sitaru

Adrian Sitaru, az első romániai HBO-sorozat rendezője második nagyjátékfilmjét forgatta le 2010-ben (az első a Pescuit sportiv volt). A Din dragoste, cu cele mai bune intenţii várhatóan idén ősszel kerül a mozikba, és arra a kérdésre keresi a választ: mit teszünk, ha egy szerettünk élete veszélybe kerül? A főszereplő (Bogdan Dumitrache) egy olyan fiatal, akinek édesanyja halálos beteg – a fiú pedig nem tudja, hogyan birkózzon meg a helyzettel. A filmben játszik a magyarországi Tóth Orsolya is (aki például Mundruczó Kornél Johannájából lehet ismerős).


Loverboy, r.: Cătălin Mitulescu
A Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Hogyan töltöttem a világvégét?) után Cătălin Mitulescu sokáig dolgozott második nagyjátékfilmjén. Úgy tűnik, a Loverboy idénre elkészült, a mozipremiert hivatalosan is bejelentették. A cím ellenére azonban ez a film sem ígérkezik könnyed szórakozásnak: egy olyan deltai fiatalról szól, aki elcsábítja, majd emberkereskedők kezére játssza át a lányokat, míg szerelmes nem lesz az egyik áldozatába. A svéd-román koprodukció főszerepeit George Piştereanu és Ada Condeescu, a Eu când vreau să fluier, fluier (Ha fütyülhetnékem van, fütyülök) színészei játsszák.


Principii de viaţă (Lételvek), r.: Constantin Popescu
Az Amintiri din epoca de aur (Emlékek az aranykorból) rendezőjének legújabb filmje is késik. Többek között azért, mert elsőként Popescu második legújabb filmjét, a Portretul luptătorului la tinereţe (A fiatal harcos portréja) címűt kellett bemutatni tavaly ősszel. A történet egy középkorú férfiről szól, aki számára néhány banális esemény hozza meg élete nagy revelációit – a főszerepben Vlad Ivanovot láthatja majd a közönség.


Copilăria lui Icar (Ikarosz gyerekkora), r.: Alexandru Iordăchescu

Az elsőfilmes rendező elkanyarodik a minimalista, realista román filmes újhullámtól: a Copilăria lui Icar pszicho-metafizikai thriller az örök fiatalságról, meg a genetika fény- és árnyoldalairól. Főszereplője Guillaume Depardieu (Gerard Depardieu fia), akinek ez volt az utolsó filmje: a színész két éve, 37 évesen hunyt el, nem sokkal azután, hogy a forgatás befejeztével elhagyta Romániát. Depardieu egy olyan férfit alakít, aki súlyos autóbalesete után fordul orvoshoz, hogy helyrehozzák sérült lábát – azonban rájön, valójában lelki sérüléseit kell orvosolnia.


Micul spartan (A kis spártai), r.: Dragoş Iuga

Idén egy másik, nem-újhullámos román debütfilm is mozikba kerülhet: a főként animációs rövidfilmjeiről ismert Dragoş Iuga a mockumentary műfajhoz nyúlt. Ennek lényege, hogy kitalált eseményeket mesél el dokumentumfilmes stílusban. A játékfilmet és számítógépes animációt ötvöző történet főhőse hipofizér nanizmusban szenved (vagyis törpe marad) – Iuga 12 éven át filmezte főszereplőjét, Gabriel Diţă-t.


Bună, ce faci? (Szia, hogy vagy?), r.: Alexandru Maftei
És ha már a nem-újhullámnál tartunk: Alexandru Maftei romantikus komédiával készül 2011-re. A rendező célja, hogy újraélessze a rendszerváltás után szinte teljesen mellőzött műfajt a román-spanyol-olasz koprodukcióban. A sztori mintha ismerős volna valahonnan – vagy mégsem? Egy házaspárról van szó, akik az interneten kacsintgatnak kifelé ellaposodott kapcsolatukból, nem tudva, hogy tulajdonképpen egymással ismerkednek meg újra. A főszerepeket Dana Voicu és Ionel Mihăilescu játsszák.


Periferic (Periférikus), r.: Bogdan George Apetri
Erről a filmről hallanunk kellett volna – ha ez mégsem sikerült, annak csakis a Morgen lehet az oka, amellyel a Periferic fej-fej mellett versenyzett a Locarnói filmfesztiválon. Pedig a főszereplő, Ana Ularu haza is vitte a legjobb színésznőnek járó díjat (a film pedig azóta számos nemzetközi elismerést bezsebelt). A börtönből édesanyja temetésére hazaengedett fiatal nő történetét – aki azt tervezi, gyerekével együtt megszökik az országból – idén remélhetőleg a romániai közönség is megismerheti.


Ursul (A medve), illetve Şi caii sunt verzi pe pereţi (A lovak is zöldek a falon), r.: Dan Chişu

Dan Chişu rendezőtől akár két film is várható 2011-re. Az Ursul keserédes komédia egy bukaresti cirkuszról, amely öreg medvéje eladásával próbálja betömni a költségvetésben keletkezett lyukakat. A Şi caii sunt verzi pe pereţi főhőse egy állás nélkül maradt raktáros, aki rájön, nem boldogulhat számítógépes felhasználói ismeretekkel. Chişu első, Websitestory című filmjét tavaly mutatták be: a történet egy fiatal lányról szólt, aki a YouTube-on fedezi fel azokat a nyomokat, amelyek elvezethetnek barátnője halálának okához.


Se caută o mamă (Anya kerestetik), illetve 53 de ore şi ceva/Liceenii mileniului trei (53 óra és egy kevés/A harmadik évezred licisei), r.: Adrian Popovici

Adrian Popovici a másik rendező, akinek két alkotása is mozikba kerülhet idén. A Se caută o mamă premierje legkorábban őszre várható, a nagy nemzetközi fesztiválok lejárta után. A film a Kelet-Európából Nyugatra irányuló emberkereskedelemről szól, főhőse egy anya, aki szexmunkásként dolgozik, miközben gyereke árvaházban nevelkedik. Az 53 de ore şi ceva az 1985-ben elkezdett Liceenii (Licisek) sorozat hatodik része – a történet a mai iskolásokról szól, akiknek a matekpéldák helyett a drogok okoznak fejfájást.

Forrás: Hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS